Минаре

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Минаретата на джамията в Асуан, Египет

Минаре (от арабски: منارة, манара, фар) представлява кула в ислямската архитектура около джамията, от която мюезинът приканва вярващите към молитва.

История и еволюция[редактиране | редактиране на кода]

Минарето на джамия в Сараево, Босна и Херцеговина

На една от най-старите джамии в света, каквато е Голямата джамия в Дамаск, минаретата първоначално са служили за наблюдателни кули, осветени със факли (оттук проилиза и наименованието на минарето от арабската дума "nur", означаваща "светлина"). В по-късни времена основната функция на минарето е да служи за място, от което мюезинът да отправя към вярващите покана за молитва. В днешно време мюезинът отправя призива езан към вярващите не от минарето, а от мусала - основното молитвено помещение в джамията , посредством микрофон и високоговорители. По тази причина ролята на минарето в наши дни е по-скоро традиционна и декоративна отколкото практична.

В ислямската традиция минарето често е наричано "врата между небесата и земята", или с арабската дума alif, което ще рече „сочещ правилната посока“.

Най-високото минаре в света (210 метра) се намира в Джамията на Хасан II в Казабланка, Мароко. Дълго време най-високото тухлено минаре бе Кютуб минаре в Делхи, Индия. В момента се строят две 230 метрови минарета в Техеран, Иран.

Конструкция[редактиране | редактиране на кода]

Джамията на крал Абдулах в Аман, Йордания

Конструкцията на минаретата се състои главно от 3 части:

Основа 
Обикновено основата на извисяващите се минарета е вкопана дълбоко в земята, за да бъде намерен твърд фундамент. Едър чакъл и други поддържащи инертни материали се използват при направата на основата. Рядко строежът на минарето се започва направо в изкопаната почва.
Стълб
Отделното минаре представлява издължен цилиндричен (кръгъл стълб) или многоъгълен (със заострени ръбове) корпус, завършващ с коничен (заострен на върха). Обикновено стълбите са разположени вътре в минарето, обратно на часовниковата стрелка, и осигуряват необходимата здравина на тези издължени и високи конструкции.
Балкон 
Обгражда издължената конструкция на минарето в горната му част, откъдето мюезинът отправя молитвата си. Представлява надвесена конструкция, украсена с орнаменти като декоративни тухли или керемиди, с корнизи, арки и надписи от Корана. Обикновено украсата на минаретата се определя от височината и броя на балконите.

Архитектурни стилове[редактиране | редактиране на кода]

"Египетските" минарета на джамията "Ал Азхар" Кайро, Египет

Стилът и архитектурата на минарето могат да варират в широки граници в зависимост от региона и епохата. Има няколко утвърдили се стила:

Египетско-сирийски 
(7-13 век) ниски квадратни кули, разположени в четирите ъгъла на джамията.
Иракски 
Изправено самостоятелно минаре, обградено от спираловидно разположени външни стълби.
Египетски 
(15 век) осмоъгълно минаре с два балкона - горния по-малък от долния, представляващи издаден фриз под заострения купол, стърчащ като изтеглена фиала.
Персийски 
(17 век) двойка тънки кули от двете страни на главния вход на джамията, завършващи с покрити балкони и облицовани със сини керамични плочки.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]