Иван Николов (Никодин)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Иван Николов
български революционер
Роден
1883 г.
Починал

Иван Мирчев Николов е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.[1][2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Иван Николов е роден през 1883 година в прилепското село Никодин, тогава в Османската империя. Присъединява се към ВМОРО, заклет от Методи Патчев през 1901 година. Назначен е за районен началник и селски войвода на организацията и участва в множество сражения с турски аскери и сръбски чети. Убит е от сръбските власти в сръбското училище в Прилеп на 6 декември 1913 година. Двама от братята му са убити също от сръбските власти, а третият умира от болест, след като излежава тежка присъда в сръбски затвор.[2]

На 7 март 1943 година съпругата на Иван Николов, Илинка, като жител на Прилеп, подава молба за народна пенсия, която е одобрена от Министерския съвет на Царство България. Тя пише:

Нашата къща начело с покойния ми мъж Иван е била къща, от която е изгрявало слънцето на българщината и неговите лъчи са топлили сърцата и пълнили с надежда душите на тогава поробените ни братя българи.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Списъкъ на падналитѣ и умрѣли борци за свободата на Македония и обединението на българското племе и тѣхни последователи въ Прилепъ и околията // Илюстрация Илиндень XV (1 (151). Издание на Илинденската Организация, януарий 1944. с. 15.
  2. а б в Пеловски, Филип. Македоно-одрински свидетелства. Регистър на участниците в освободителните борби в Македония, Тракия и Добруджа, получили български народни пенсии през 1943 г. Т. I. Дел III. София, Библиотека Струмски, 2022. ISBN 978-619-9208823. с. 311.