Иглообразни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Иглообразни
Класификация
царство:Животни (Animalia)
подцарство:Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
подтип:Гръбначни (Vertebrata)
инфратип:Челюстни (Gnathostomata)
мегаклас:Костни риби (Osteichthyes)
надклас:Лъчеперки (Actinopterygii)
клас:Актиноптери (Actinopteri)
подклас:Същински лъчеперки (Neopterygii)
инфраклас:Висши костни риби (Teleostei)
(без ранг):Твърдоперки (Acanthopterygii)
серия:Syngnatharia
разред:Иглообразни (Syngnathiformes)
Научно наименование
Иглообразни в Общомедия
[ редактиране ]

Иглообразните (Syngnathiformes) са разред лъчеперести риби с удължени тела, включващ морските шила и морските кончета.[1] Няколко групи живеят сред морските водорасли и плуват вертикално позиционирани, за да се слеят с тях.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Тялото е удължено, покрито с костни пръстени. Опашното стъбло е дълго и изтънява постненно назад.[2] Муцуната е тръбовидно удължена и устата е малка, без зъби. Хрилните отвори са много малки, разположени в задния горен края на хрилните капачета. Има една гръбна перка, съставена само от меки лъчи. Липсва коремна перка, а аналната перка е силно редуцирана или липсва. Гръдните и опашната перка са слабо развити, понякога липсват.

Семейството е представено с множество родове и видове, разпространени в топлите и умерени морета на двете полукълба.[2]

Повечето от морските игли са филотрофни форми. Обитават близката кройбрежна зона и се придържат предимно на каменистото дъно между водната растителност. Известни са само няколко вида, които се държат по-далеч от бреча и водят пелагичен начин на живот.

Характерно за мъжките морски игли е грижата на мъжкия за инкубацията на яйцата. На коремната страна на при половозрелите мъжки се развиват странично две надлъжни коремни дънки, които при род Sygnathus и Hippocampus образуват люпилна торбичка, разположена в постаналната зона. Люпилната торбичка липсва при род Nerophis.[2] В преданалната зона на корема има труднозабележима вдлъбнатина, в която женските индивиди отлагат яйцата си. Яйцата на Sygnathidae са сферични и сравинтелно големи. Жълтъкът е хомогенен, с жълтозелен цвят и различни по големина мастни капки. Яйчената обвивка е дебела и вклейваща. Ембрионалното и постембрионалното развитие, с изключение на род Nerophis, протича в люпилната торбичка. Малките излизат навън почти оформени като възрастните. Различават се от тях най-вече по пропорциите на отделните части на тялото. Само при род Nerophis има свободен ларвен стадий, при който малките се излюпват със запазени ембрионални плавници.[2]

Размножителният им период обхваща пролетно-летните месеци. Хранят се с дребни ракообразни и малки рибки.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Aulostomidae
Solenostomidae
Разред Иглообразни

В българското черноморие[редактиране | редактиране на кода]

Във водите на българското черноморие обитават седем вида от родовете Nerophys, Sygnathus и Hippocampus.[2] Те нямат стопанско значение.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. FishBase (2005): Order Summary for Syngnathiformes. 15 февруари 2005. Посетен на 19 август 2008.
  2. а б в г д Рибите в Черно море. Варна, Държавно издателство, 1963. с. 28 – 30.