Игрите на глада (роман)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Игрите на глада
The Hunger Games
Автор Сюзан Колинс
Първо издание 2008 г.
Флаг на САЩ САЩ
Издателство Scholastic Inc.
Оригинален език английски
Жанр приключенски
дистопия
фантастика
Поредица Игрите на глада
Следваща Възпламеняване, Сойка-присмехулка

Преводач Деница Райкова
ISBN ISBN 978-954-8208-63-5

бележки
  • Книгата излиза на българския пазар през 2009 г. от издателска къща „Екслибрис“

„Игрите на глада“ (на английски: The Hunger Games) е дистопичен фантастичен роман на американската писателка Сюзан Колинс, и първата книга от трилогията със същото име.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Главната героиня, седемнайсетгодишната Катнис Евърдийн, живее в постапокалиптичен свят, където правителство, наречено Капитола, има силата да управлява след различни катаклизми. В книгата Игрите на глада представляват ежегодно телевизионно предаване, организирано от правителството. В него са принудени да участват момчета и момичета на възраст между 12 и 18 години, от всеки от дванадесетте окръга. Предаването е телевизионна битка, в която може да оцелее само един. Избраните са принудени да се бият и да участват против волята си. В дванайсти окръг се случва по жребий да изберат сестрата на Катнис – Прим – за участник в Игрите на глада. За да предпази сестра си, Катнис се явява като доброволец. Неин партньор е Пийта. Първоначално единствената цел и на двамата е да оцелеят поотделно, всеки се опитва да оцелее, за да победи и да се върне при близките си, но постепенно се влюбват.

По време на игрите Катнис се сприятелява с момичето от 11 окръг, което се казва Ру. То спасява Катнис от смърт от отровни оси, но по-късно е простреляно в корема от друг участник в Игрите. Катнис изпитва такива чувства към Ру, че набира букет и го слага в средата на поляната, целува трите си пръста и ги вдига като знак за всички от окръга на Ру. Бащата на момиченцето вдига бунт и напада Капитола, но не оцелява.

Екранизация[редактиране | редактиране на кода]

През 2012 г. романът „Игрите на глада“ е екранизиран в много успешния едноименен филм на режисьора Гери Рос с участието на Дженифър Лорънс, Стенли Тучи и Лиъм Хемсуърт