Изабел Португалска (1470 – 1498)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Изабела Португалска
Кралица на Португалия
Isabel das Asturias.jpg
детайл от Мадоната и католическите крале
Лични данни
Родена
Починала
Семейство
Баща Фердинанд II
Майка Исабела I
Бракове Афонсу Португалски
Мануел I
Изабела Португалска в Общомедия

Изабела Португалска, Арагонска и Кастилска (на португалски: Isabel de Portugal; 1 октомври 1470, Дуеняс – 23 август 1498, Сарагоса) е кралица на Португалия, най-възрастната дъщеря на краля на Арагон Фердинанд II и кралицата на Кастилия Исабела I, бракът на които довежда до обединяването на Испания в единна държава.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Изабела е родена на 1 октомври 1470 година в Дуеняс в семейството на бъдещия крал на Арагон Фердинанд II и на бъдещата кралица на Кастилия и Леон Исабела I; тя е най-голямото от седемте деца, на двойката[1]. Родителите на момичето са трети братовчеди. Изабела е родена в период, когато майка ѝ и чичо и Енрике са в сложни отношения поради факта, че бракът между нея и Фердинанд е сключен без съгласието на кастилския крал. Изабела I е лишена от правата на кастилската корона, но след смъртта наЕнрике IV тя получава правата си, а дъщеря ѝ Изабела е обявена за наследница на трона.

Първите години от живота на Изабела преминават в период на Война, за да кастилското наследство, тъй като Енрике IV не обявява определен наследник. Борбата за престола имаше между Изабела I и нейната племенница Хуана Кастилска, която е известна с прякора  Белтранеха се дължи на слухове за това, че тя е извънбрачно дете на съпругата на Енрике IV Жуана Португалска и нейният любовник Белтран де ла Куева. Кралят на Португалия Афонсу V, застава на страната на племенницата си и по този начин, Изабела I и Фердинанд II, са принудени да влязат във война с него[2].

Войната приключва през 1479 година със сключване на Алкасовашкия договор. Едно от условията на този договор е сключването на брак между принцеса Изабела и внука на Афонсу V, Афонсу Португалски, който е пет години по-млад Изабела[1]. Споразумението също уточнява, че Фердинанд и Изабела дават на дъщеря си на голяма зестра, а самата принцеса ще бъде в Португалия като гаранция, че родителите и ще спазват условията на договора. През 1480 г. принц Афонсу заедно с баба си по майчина линия Беатрис се установява в Мора; десетгодишната Изабела се присъединява към бъдещия си съпруг в началото на следващата година[3]. Изабела прекарва в Португалия три години, а след това се връща у дома[4].

Значителна част от своята младост Изабела провежда с походите на родителите си, които покоряват останалите мюсюлмански държави в южната част на Испания. Така, тя придружава майка си по време на вземането на капитулацията на База[5].

Бракове[редактиране | редактиране на кода]

Крал Мануел I

През пролетта 1490 година в Севиля[6][7] е сключен брак чрез пълномощник между нея и Афонсу – единственият син и наследник на крал на Португалия Жуау II и Леонора Авис[8]. На 19 ноември същата година Изабела пристигна в Бадахос, където я приветства чичото на Афонсу, Мануел, който по-късно става крал на Португалия и втори съпруг на Изабела. Афонсу и Изабела се срещат на 22 ноември и на следващия ден в манастира Евора принцесата се среща със своята свекърва, кралица Леонора; в Евора е ратифициран предбрачния договор, подписан по-рано в Севиля[9].

Въпреки, че това е династичен брак [1], съпрузите се обичат помежду си. Освен това, Изабела се оказва много популярна фигура в португалското кралско семейство, благодарение на факта, че принцесата има добри познания по езика и обичаите, които тя е придобила още в детските си години. Щастливият семеен живот на Изабела свършва през юли 1491 година, когато Афонсу загива, при падане от кон[10][11]. Принцесата е съкрушена и по-късно е убедена, че Господ е пожелал смъртта на нейния млад съпруг поради това, че Португалия е убежище на много евреи, изгонени от Испания от родителите на Изабела[12].

По искане на родителите на Изабела, тя е върната обратно в Испания. Принцесата се завръща в родината си искрено религиозна и обявява да спазва строг пост и самобичуване, които Изабела ще изпълнява до края на живота си в знак на траур по Афонсу. Тя също така заявява, че никога повече не ще се омъжи. Нейните родители, изглежда, се примиряват с решението на дъщеря си, но след смъртта на краля на ПортугалияЖуау II през 1495 г., негов наследник стана братът на съпругата му Мануел I, който веднага иска ръката на Изабела[11]. Фердинанд II и Изабела I, може би, уважавайки желанието на дъщеря си предлагат на Мануел за съпруга другата си дъщеря, Мария, но кралят отказва [13]. Ситуацията остава сложна, чак до момента, когато принцеса Изабела дава съгласието си за брак, при условие, че Мануел изгони от Португалия всички евреи, неприели християнството. Мануел приема условието[14] и през септември 1497 година двойката се жени[15].

Наследница на Кастилската корона и смърт[редактиране | редактиране на кода]

В годината на сключването на втория брак Изабела е провъзгласена за принцеса Астурийска и наследница на Кастилската корона поради смъртта на единствения в този момент брат на принцесата, Хуан Арагонски, през октомври 1497 г. Веднага след това Филип, съпругът на една от по-младите сестри Изабела, Хуана, започва да претендира за короната. Католическите крале, за да ограничат претенциите на Филип, в началото 1498 година, събират в Толедо кастилския двор, където Изабела и нейният съпруг полагат клетва като законни наследници на Кастилската корона[16]. След това със същата цел е свикан двор в Сарагоса[17]. Въпреки че наследяване на трона от жена е разрешено в Кастилия (както е видно от примера с Исабела I), Фердинанд II се съмнява дали си струва да даде Арагон в женски ръце. Въпреки това Изабела става наследница и на Арагон, въпреки че в случай на раждане от нея на син, наследник на трона ще стане точно той[18].

Към момента на издаване на решение за наследник на Арагон кралица Изабела е бременна, а на 23 август 1498 г. в Сарагоса и тя ражда син, наречен Мигел[19]. Изабела умира в рамките на един час след раждането на момчето. Причината за смъртта ѝ вероятно са станали постоянното ѝ постене и самоотричане[18] или честите пътувания в напреднала бременност[19]. Мигел скоро е обявен за наследник на Португалското кралство, Кастилската и Арагонска корони[19].

По желание на Изабела, тя е погребана в монашески дрехи в манастира " Санта Мария Изабел Толедо[18]. Преди собствената си смърт Изабела I иска пренасяне на тялото на дъщеря си в Гранада, където смяташе да бъде положенасамата кастилска кралица. Въпреки това желанието и, така и не е изпълнено[20].

Две години след смъртта на първата си жена и малко повече от три месеца след смъртта на сина им, Мануел I се жени за по-малката сестра на Изабела, Мария, от която той се отказва преди в полза на Изабела. Но със смъртта на Изабела, Мануел изгубва шанса да се сдобие с Кастилското кралство, а със смъртта на Мигел е загубена и надеждата да се обединят Иберийските кралства[19].

Генеалогия[редактиране | редактиране на кода]

Фернандо I Арагонски
Ferrando I d'Aragón.jpg
 
Елеонора Урака Кастилска
Leonor Urraca de Castela, la Rica Hembra - The Portuguese Genealogy (Genealogia dos Reis de Portugal).png
 
Фадрике Енрикес
 
Марина Фернандес де Кордова и Айала
 
Енрике III Кастилски
Enrique III de Castilla (Ayuntamiento de León).jpg
 
Катрин Ланкастър
Catalina-de-Lancaster.jpg
 
Жуау Португалски
John of Reguengos (St. Vincent Panels).jpg
 
Изабела Браганса
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Хуан II Арагонски
Chuan II d'Aragón.jpg
 
 
 
 
 
Хуана ЕнрикесJuana Enríquez.png
 
 
 
 
 
Хуан II Кастилски
Juan II de Castilla (Ayuntamiento de León).jpg
 
 
 
 
 
Изабела Португалска
IsabelPort.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Фернандо II
FerdinandCatholic.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Изабела I Кастилска
Isabel la reina catolica.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Изабел
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

WP-TranslationProject TwoFlags.svgТази статия включва текст, преведен от статията „Изабелла Арагонская (королева Португалии)“ в Уикипедия на руски (автори).