Изола де Пескатори

Изола де Пескатори
Isola dei Pescatori
Страна Италия
Адм. единицаВербано-Кузио-Осола
АкваторияПиемонт
Население57 души
45.9006° с. ш. 8.5206° и. д.
Местоположение в Италия
Изола де Пескатори в Общомедия

Изола де Пескатори (на италиански: Isola dei Pescatori, буквално Островът на рибарите) е остров в езерото Маджоре, Северна Италия. Той е най-северният от трите острова Боромео. Известен е още като Изола Супериоре и е с население 57 души.[1] Той е и единственият целогодишно населен. За разлика от Изола Бела и Изола Мадре, Изола де Пескатори вече не принадлежи на фамилията Боромео.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Островът е дълъг 375 m и е широк 100 m. Тясната улица, която минава по оста му се свързва с калдъръмени улички към крайбрежна алея, която обикаля острова. Тя често е наводнена.

До 1971 г. населението на острова е 208 души[2], но въпреки че традиционния риболовен поминък все още продължава, то туризмът се превръща в централен за икономиката на острова. Освен хотели, ресторанти и сувенирни магазини има и бутици, където се продават занаятчийски изделия.

Църквата на Свети Виктор Мавър е запазила останки от древен параклис, който вероятно е бил построен за монасите от абатство Скоцола в Сан Донато ди Сесто Календе. Той е основан от Лиутард, епископ на Павия, в средата на IX век[3] и посветен на Свети Гангулф.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Isola Superiore, Italy // Посетен на 29 юни 2016.
  2. Stresa // Instituto Italiano Imballaggio. Архивиран от оригинала на 2016-08-17. Посетен на 29 юни 2016.
  3. www.verbanensia.org

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Isola dei Pescatori в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​