Изригване на Санторини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Санторини
Сателитна снимка на Тера, 2000 г.
Сателитна снимка на Тера, 2000 г.
Информация
Дата между 1642 – 1540 г. пр.н.е.
Тип Плинийско вулканично изригване
Greece location map.svg
36.3514° с. ш. 25.4036° и. д.
Местоположение в днешна Гърция

Изригването на Санторини или Изригването на Тера е катастрофално плинианско вулканично изригване (по описаното от Плиний Стари такова на Везувий), последвано от силно земетресение.

Изригването на Санторини е в средата на второто хилядолетие пр.н.е. (между 1642 – 1540 г. пр.н.е.)[източник? (Поискан преди 4 дни)] Придружено е от силно земетресение. В резултат от природния катаклизъм, древният остров потъва и се образува сегашната островна група, като вулканичният кратер е сега на морското дъно между островите.

В резултат от плинианското изригване, площ най-малко от 300 000 кв.км. в Източното Средиземноморие потъва в пълен мрак (за сравнение при изригването на Тамбора в 1815 г. потъналата в мрак площ е по-малка от два до три пъти). Приема се, че природният катаклизъм е допринесъл за изчезването на минойската цивилизация. В резултат от природния катаклизъм, тя не могла да се възстанови.

Вулканичната експлозия изхвърля 60 куб.км. магма от кратера на вулкана, а височината на вулканичния облак достига средата на стратосферата на 38 – 39 км. Експлозията на вулкана Санторини е равна по сила на взрив от около 200 хиляди атомни бомби като тази, пусната над Хирошима. Вулканичният кратер е с диаметър 14 км и с площ от 80 км2. Следи от санторинското изригване са намерени по крайбрежията на Северна Африка (делтата на Нил) и Мала Азия. Във времето събитието оставя траен отпечатък, поради което, с голяма степен на вероятност, се приема митологически, че египетските жреци от Саис, разказвайки на Платон историята за Атлантида, са визирали именно това събитие и минойската цивилизация от преди повече от хилядолетие.

По вулканичната скала изригването на Санторини е с ВЕИ = 7 и се определя като супер колосално. То е от два до три пъти по-мощно от това на Кракатау през 1883 г. През последните 70 хил. години най-силните вулканични изригвания са били в Нова Зеландия, като единствено това в 180 г. е било по-силно от Санторинското, но се е усетило сравнително слабо в Северното полукълбо. [източник? (Поискан преди 4 дни)]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Minoan eruption“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.