Източна часова зона

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Източната часова зона (ИЗ) (англ. Eastern Time Zone (ET)) на Съединените щати и Канада е часова зона, която попада най-вече по източното крайбрежие на Северна Америка. Неговото UTC е -5 часа (UTC-5) по време на стандартното време и -4 часа (UTC-4) през лятното часово време. Часовото време в тази зона е въз основа на слънчевото време на 75-ия меридиан източно от Гринуическата обсерватория.

В Съединените щати и Канада тази зона обикновено се е наричана Източна зона (ИЗ). Конкретно е Източно стандартно време (ИСВ), когато спазваме стандартното време (зима) и Източно лятно време (ИЛВ), когато спазваме лятното часово време (от лято до есен).

От 2007 година местното време се сменя в 02:00 ИСВ на 03:00 ИЛВ във втората неделя на месец март и се връща в 02:00 ИЛВ на 03:00 ИСВ в първата неделя на месец ноември в САЩ и Канада.

Употреба[редактиране | редактиране на кода]

Северна Америка[редактиране | редактиране на кода]

  ИСВ или UTC−05 (жълто)

Канада[редактиране | редактиране на кода]

В Канада изброените провинции и територии са част от Източната часова зона:

Съединени щати[редактиране | редактиране на кода]

В Съединените щати в Окръг Колумбия, заедно със седемнадесет щата се намират изцяло в Източната часова зона, докато други шест са разделени между Източната и Централната часова зона.

Седемнадесетте щата, които обхващат изцяло Източната часова зона са, както следва:

Има шест щата, които са разделени между Източната и Централната часова зона.

Мексико[редактиране | редактиране на кода]

  • Кинтана Ро: този източен щат следва ИСВ за повече от 17 години.