Илия Манолов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Илия Манолов
български музиколог
Роден
Починал
10 ноември 2019 г. (90 г.)

Учил вНационална музикална академия
Работил вБългарска академия на науките
Югозападен университет „Неофит Рилски“

Илия Манолов Александров е български етномузиколог, професор доктор на изкуствознанието.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 23 май 1929 година в Петрич в семейство на бежанци от Егейска Македония. Завършва Музикалната академия в София и започва работа в Института за музика и в Института за фолклор към Българската академия на науките. В 1970 година постъпва на работа в като научен сътрудник в Специализирания научен център – Благоевград към БАН.[2] Преподава българска народна музика в Югозападния университет в Благоевград. Автор е на множество сборници, монографии, студии и статии върху проблемите на етномузикологията и участва с доклади в серия научни международни и национални форуми. Неговият фундаментален труд, озаглавен „Македонските народни песни и националноосвободителните борби“, събира изключително количество музикално наследство от областта Македония. Въведена е негова база данни онлайн с уникални и древни феномени от автентичния музикален балкански фолклор, която е озглавена „Мистерията на традиционната инструментална и танцова музика от Югозападна България“.[1]

Илия Манолов е член на Българската академия на науките, Научния съвет на Иститута за фолклор към БАН, Македонския научен институт и на Съюза на българските композитори.[1]

На 2 декември 2004 година е обявен за почетен гражданин на Благоевград.[3]

Умира на 10 ноември 2019 година.[1]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Манолов, Илия. Революционната народна песен от Македония Революционната народна песен от Македония, том I. София, Издателство „Орбел“, 1994.
  • Манолов, Илия. Революционната народна песен от Македония Революционната народна песен от Македония, том II. София, Академично издателство „Проф. Марин Дринов“, 2003.


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Почина етномузикологът професор Илия Манолов // Българско национално радио, 11 ноември 2019 г. Посетен на 1 декември 2020 г.
  2. Илия Манолов от Петрич, Пиринска Македония - „Някои особености на музикалния фолклор от град Банско“, публикувано в „Банско – изследвания и материали“, София, 1996 година // Онлайн библиотелка „Струмски“. Посетен на 1 декември 2020 г.
  3. Списък Почетен гражданин на Благоевград // Община Благоевград. Архивиран от оригинала на 2019-10-27. Посетен на 1 декември 2020 г.