Иманярство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Иманяр)
Направо към: навигация, търсене

Иманярството е дейност, извършвана от физически лица ("иманяри"), изразяваща се издирване на загубени или укрити предмети от минали епохи. Обикновено издирването става с помощта на технически средства, най-често металдетектори.

Правен статут[редактиране | редактиране на кода]

Деянието не е престъпно според Наказателния кодекс на Р България, когато се извършва извън територията на регистрирани археологически обекти.

Термините "иманярство", "иманяр", "търсач" и пр. не са правни термини. Използването на регистрирано оборудване (металдетектор) не прави издирването на археологически ценности законно,ако издирването се извършва на територията на регистрирани археологически обекти.Регламентирането на издирвателската дейност е уредена в специална наредба на Министерство на културата.

Причини и размер[редактиране | редактиране на кода]

Причините за иманярството не са комплексно изследвани, но сред тях са високата безработица, бедността, криминогенната обстановка в страната и недостатъчното противодействие от страна на органите на реда, както и желанието (хоби) за издирване на загубени вещи и предмети.

Липсва публична статистика за размера на иманярството в България.

Структура на иманярството в България[редактиране | редактиране на кода]

Най-общо съществуват няколко типа иманяри:

  • т.нар. "малджии", които търсят легендарни съкровища като това на Вълчан войвода, на цар Иван Шишман и др.;
  • инцидентно действащи опортюнисти, които не се занимават с не регламентирани дейности и спазват законовите разпоредби на РБ;
  • самостоятелно действащи иманяри - неорганизирани в групи, системно занимаващи се с издирвателска дейност;
  • иманярски групи - състоят се от няколко човека копачи, ръководени от лице, свързано с местни прекупвачи (дилъри). Обикновено работят в ограничен периметър.

По някога иманярите се насочват към съществуващи археологически обекти или черпят информация за потенциални такива от исторически книги, медии, местни слухове или сведения от музейни работници и археолози с които действат в комбина.

Противодействие на незаконното иманярство[редактиране | редактиране на кода]

Противодействието на незаконните археологически разкопки е в ресора на Криминална полиция, а когато става въпрос за организирана престъпна група - в ресора на ДАНС. Често двете служби действат съвместно.