Индикар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Индикар
Информация
Спорт Автомобилни спортове
Основан 1996
Брой отбори
(състезатели)
15
Държави Флаг на САЩ САЩ
Флаг на Канада Канада
Флаг на Бразилия Бразилия
JustinWilsonCar2008.jpg

Индикар (на английски: Indycar) са американския еквивалент на автомобилните състезания във Формула 1.

История[редактиране | редактиране на кода]

Освен основните серии има и подготвителни серии, както в Европа са сериите GP2, но в САЩ те се наричат Индилайтс.

Името произлиза от името на американския град Индианаполис – Инди, и от английската дума за кола – кар.

Провежда се в САЩ от 1902 година. По-късно се организират кръгове в цял свят – Великобритания, Канада, Мексико, Австралия, Бразилия, Германия, Япония.

Индианаполис Мотор Спидуей“ е най-големия спортен стадион в света и може да побере рекордните 420 000 зрители по трибуните си.

Състезанията се провеждат на няколко типа писти: овални (с овална форма и само с леви завои), улични състезания (стартове по улиците на големи градове), надпревари на обособени части от граждански летища (например Кливланд или Едмънтън) и обикновени писти.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Болидите са сходни като тип с тези, които се състезават във Формула 1, но са с различни двигатели, аеродинамика и тегло.

Двитателите са 6-цилиндрови, турбо с работен обем от 2,2 литра. Сериите КАРТ и след това наследилите ги серии Чампкар използваха 8-цилиндрови двигатели с турбокомпресор и работен обем от 2,65-литра, влезли в употреба в Индикар в края на 60-те години на ХХ век. Те притежават специално изработен разтоварващ клапан на компресора, който при определено налягане се отваря и по този начин се контролира мощността.

Точкуване[редактиране | редактиране на кода]

Понастоящем точкуването в Индикар е уникално и не се използва в нито един друг автомобилен шампионат:

  • Първото място дава 50 точки, второто 40, третото 35, четвъртото 32, петото 30, шестото 28, седмото 26, осмото 24, деветото 22, десетото 20, единайстото 19, дванайстото 18, тринайстото 17, четиринайстото 16, петнайстото 15, шестнайстото 14, седемнайстото 13, местата от осемнайсто до двайсет и четвърто носят по 12 точки, а местата от двайсет и пето до тридесет и трето по 10 точки.
  • Бонус точки се печелят на база на две постижения: спечелено първо място на квалификациите носи 1 точка, а пилотът водил в най-много обиколки в състезание получава 2 точки.
  • Пилотът, събрал най-много точки през сезона, се обявява за шампион.

Поради спор за контрола на американския автомобилен спортмежду собственика на пистата Индианаполис мотор спийдуей Тони Джордж и собствениците на отбори в сериите КАРТ, от 1996 до февруари 2008 г. съществуваха два паралелни шампионата. Единият бяха сериите КАРТ (от 2004 преименувани на серии Чампкар), а другият организиран от Индирейсинг лигата – серия, създадена от Тони Джордж.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]