Институт за защита на паметниците на културата и музей – Струмица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Институт за защита на паметниците на културата и музей – Струмица
Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј – Струмица
Музеи в Република Македония
Institute for protection of cultural monuments and Museum - Strumica (2).JPG
Сградата на Струмишкия музей
Map of Strumica.png
41.4354° с. ш. 22.6367° и. д.
Местоположение в Струмица
Местоположение Струмица
Тематика история,
етнография,
археология
Основан юли 1952 г.
Сайт www.muzej-strumica.mk
Институт за защита на паметниците на културата и музей – Струмица в Общомедия

Националната институция Институт за защита на паметниците на културата и музей – Струмица (на македонска литературна норма: Национална установа Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј – Струмица) е музей и научна организация в град Струмица, Република Македония.

История и дейност[редактиране | редактиране на кода]

Създаден е в 1952 година като провинциален музей. Първата изложба е организирана на 1 май 1955 година и съдържа материали от историята, етнографията и археологията. В рамките на дейностите си институтът извършва археологически разкопки на църквите във Водоча, Велюса, археологическия обект „Свети Петнадесет тивериополски мъченици“, Орта джамия, Цареви кули и много други.

Институтът и музей публикува няколко книги, каталози, брошури и пътеводители: „Производството“ (1989), „Галерия икони“ – каталог на изложбата (2000), „Християнството в културата и изкуството на Струмишката епархия“ (2002) „Духовните традиции на Тивериопол“ (2003), „Струмица културно-историческо наследство“ (2005), „Производството“. Институтът и музей разполага с изложбена площ, къщата-музей на Благой Янков - Мучето, Старата турска поща и Галерията на икони.

На 1 януари 2005 година институтът прерасва в регионален консервационен център, отговарящ за Струмица, Дойран, Валандово, Богданци, Гевгели и техните околии.

Сграда[редактиране | редактиране на кода]

Дели сграда заедно с Държавния архив на Република Македония – Отделение Струмица. Сградата е построена в 1931 година и е обявена за паметник на културата.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Државен архив на Република Македонија-Одделение Струмица. // Управа за заштита на културното наследство. Посетен на 27 октомври 2017.
     Портал „Македония“         Портал „Македония