Институт за социални изследвания

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Институт за социални изследвания
Institut für Sozialforschung Logo.svg
Сегашната сграда на Института за социални изследвания на ул. Senckenberganlage 26 във Франкфурт на Майн
Сегашната сграда на Института за социални изследвания на ул. Senckenberganlage 26 във Франкфурт на Майн
Информация
Акроними IfS
Основатели Феликс Вейл
Основана 1923 г.
Седалище Франкфурт на Майн
Ръководител Аксел Хонет
Сайт www.ifs.uni-frankfurt.de
Портал Психология

Институтът за социални изследвания (на немски: Institut für Sozialforschung) е организация за изследване, покриваща теми като социология и континентална философия, най-добре познат като институционален дом на Франкфуртската школа.

Институтът е основан във Франкфурт на Майн през 1923 г. (където е присъединен към Университета Гьоте) от Феликс Вейл, студент на маркисткия философ Карл Корш с дарение, осигурено от богатия баща на Вейл. Неговият първи директор е Курт Албер Герлах и е скоро последван от Карл Грюнберг, марксистки историк, който събира заедно приятели „ортодоксални“ марксисти в Института, включително неговия бивш ученик Хенрик Гросман. Грюнберг е последван от съоснователя Фридрих Полок.

Грюнберг е наследен през 1930 от Макс Хоркхаймер. Той бързо се превръща във водеща фигура на Франкфуртското училище – група мислители, които израстват под неговото управление в института. Хоркхаймер редактира журнала на групата „Zeitschrift für Sozialforschung“ („Журнал за социални изследвания“) и пише есета, дефиниращи критична теория на обществото.

История[редактиране | редактиране на кода]

Немски период (1923 – 1933)[редактиране | редактиране на кода]

Този период обхваща времето от създаването на ИСИ до идването на власт на националсоциалистите на Адолф Хитлер, което става причина членовете и сътрудниците на ИСИ да напуснат Германия в различни посоки. Някои като Витфогел биват заловени от новата власт.[1]

Американски период[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Фотев, Георги. История на социологията. Том 2. „Труд“, С., 2002. Стр. 515 – 516.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Institute for Social Research“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.