Инфекция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Инфекциозност)
Зараза пренасочва насам. За филма от 1995 г. вижте Зараза (филм).
Заразяване пренасочва насам. За филма от 2011 г. вижте Заразяване (филм).

Инфекцията е процес на вредно заселване на чужд организъм в гостоприемник. Инфекциозният организъм има за цел да използва телесните ресурси на гостоприемника за възпроизвеждане (обикновено за сметка на гостоприемника). Инфекциозният организъм (наричан още патоген) пречи на нормалната функция на гостоприемника и може да причини хронични рани, некрози, загуба на инфектирания орган и дори смърт. Сурогатното тяло реагира на инфекция под формата на възпаление. Инфекциозните патогени могат да бъдат бактерии, глисти, паразити като бълхи, кърлежи, акари и въшки, както и гъбички, вируси, приони и вироиди.

Това е биологично явление на извършващо се в околната среда взаимодействие между микро – и макромира, при което микроорганизмите използват патогенни фактори за инвазия, адаптация и възпроизвеждане, а макроорганизмът включва ограничаващи защитно-приспособителни и компенсаторни механизми.

Най-често инфекцията се свързва с редица локални и общи симптоми, наречени възпаление. Инфекцията причинява също така загуба или патологична функция на тъканите и тяхната некроза. Повечето известни на медицината болести са инфекциозни.

Инфекциозност е способността на част от микробните видове да причиняват инфекция, независимо от това дали тя се изразява клинично или липсват болестни симптоми. Кръгът от различни видове макроорганизми, в които даден микробен вид може да предизвика инфекция, се обозначава като инфекциозен спектър на съответния микробен вид. Инфекциозният спектър на някои микроорганизми е много широк. Например, вирусът на бяса причинява инфекции във всички млекопитаещи. Други микроби имат тесен инфекциозен спектър. Например, в естествени условия причинителят на гонореята, сифилиса, коремния тиф, паротитния вирус и др. причиняват инфекции и заболявания само при човека.

Инфекциозни агенти[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]