Искрецки манастир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Искрецки манастир
Успение Богородично
Запазената от XIX век входна врата на манастира, намираща се пред обновените и действащи днес манастирски храм и монашеско крило
Запазената от XIX век входна врата на манастира, намираща се пред обновените и действащи днес манастирски храм и монашеско крило
Страна България
Населено мястоИскрец
РелигияБългарска православна църква
ЕпархияСофийска
ИзгражданеXII – XIII век
Състояниедействащ

Искрецкият манастир „Успение Богородично“ е действащ мъжки православен манастир, основан през XII – XIII век. Обителта е под юрисдикцията на Софийската епархия на Българската православна църква.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Манастирът е разположен в село Искрец, в рамките на градината на Специализираната белодробна болница „Цар Фердинанд I“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Манастирът е основан през XIII век, по време на Второто българско царство.[1]. Комплексът е бил част Софийската Мала Света гора Предполага се, че преди създаването на манастира на същото място е имало църква, построена през XII век, за което свидетелства открит в манастира ктиторски надпис от 1602 година. Според надписа, второто изографисванията на манастира е направено именно през този период – в края на XV – началото на XVI век.

През 1845 година манастирът е изографисан отново, като новите стенописи покриват голяма част от старите. В наоса са представени три изображения на Христос – Христос Вседържител (Пантократор), Христос Емануил и Христос Ангел. На източната стена на абсидата е изобразена Света Богородица с архангел Михаил и архангел Гавриил.

В наоса са запазени три слоя стенописи: от XIII – XIV, XVI и XIX век.

До манастирския храм е разположен единствен по рода си на Балканите 7-ъгълен баптистерий – кръщелня, изградена през 1856 година. Вътре цялата постройка е изписана със стенописи, като преобладават сцените със Света Богородица. В центъра на баптистерия е запазен каменният купел.

Кръщелнята на "Искрецкия манастир" от XIX век
Баптистерият на манастира, намиращ се до манастирската църква

През XIX век манастирският комплекс се състои от двуетажни сгради с чардаци и килийно училище. Днес от този период е запазена входната врата на манастира.

През XX век комисия, назначена от цар Фердинанд, търси мястото в България с най-чистия въздух и най-добрия климат за лечение на белодробни заболявания. След като тя посещава Искрец, единодушно е прието планираният санаториум да бъде построен там.[2] Българската православна църква дарява на бъдещата болница манастирския двор и останалите манастирски земи – над 400 декара имот от обработвани ниви, ливади, градини и гори. По този начин по идея на царя и на църквата се създава общ комплекс за лекуване на тялото и душата.

След комунистическия преврат от септември 1944 година манастирът е затворен от властта, като службите в него са забранени, а манастирските сгради са изоставени.

След падането на комунизма, първата служба в манастира е проведена на Рождество Богородично – 8 септември, 1991 година.

През 2019 година започва възстановяване на манастира и обновяване на храма и прилежащите му сгради със средства от фондовете на Европейския съюз.[3] През есента на 2020 година е завършен първият етап от обновяването на манастира, като в навечерието на храмовия празник Успение Богородично са поставени нови икони на царския ред на иконостаса.[4]

Пълното възстановяване на комплекса, включително обновяване на храма и възстановяване на двуетажната монашеска сграда, е завършено и осветено през 2021 година.[5]

Днес манастирът е постоянно действащ. Игумен на обителта е архамандрит Януарий, който е архиерейски наместник на Годечката духовна околия.[6]

От есента на 2022 година в манастира се намира копие на чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир, поставена на специален проскинитарий.[7] През пролетта на 2023 година е изграден специален дървен проскинитарий за поставяне на икона на Христос Пантократор-Вседържител.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Българско археологическо сдружение. "Искрецки манастир "Успение Богородично" // Сайт на Българско археологическо сдружение. Посетен на 2023-11-29.
  2. "История на санаториума в Искрец" // Сайт "Българско наследство". 2017-02-19. Посетен на 2023-11-29.
  3. Софийска света митрополия. "Искрецки манастир “Успение Богородично” // 2019-07-04. Посетен на 2023-11-29.
  4. "Празник на обновения Искрецки манастир “Успение Богородично” // Софийска света митрополия. 2020-08-16. Посетен на 2023-11-29.
  5. "Пълно освещаване на Искрецкия манастир „Успение Богородично“ // Сайт на БПЦ-БП. 2021-05-30. Посетен на 2023-11-29.
  6. Софийска света митрополия. Администрация на Софийска епархия // Посетен на 2023-11-29.
  7. "Програма за честването на празника Покров Богородичен в Искрецкия манастир" // Добротолюбие. 2023-09-27. Посетен на 2023-11-29.