Испански ребрест тритон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Испански ребрест тритон
Pleorodeles waltl crop.jpg
Природозащитен статут
NT
Почти застрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Земноводни (Amphibia)
разред:Опашати земноводни (Caudata)
семейство:Саламандрови (Salamandridae)
род:Pleurodeles
вид:Испански ребрест тритон (P. waltl)
Научно наименование
Michahelles, 1830 г.
Разпространение
Pleurodeles waltl range Map cutted.png
Испански ребрест тритон в Общомедия
редактиране

Испанският ребрест тритон (Pleurodeles waltl) е вид земноводно от семейство Саламандрови (Salamandridae), разпространен в южните части на Пиренейския полуостров и северните части на Мароко.

Характерно за вида, откъдето идва и името му, е наличието на туберкули по двете му страни, през които могат да се подават острите му ребра. Те служат за защита, като подаването им е безвредно за самото животно.

В естествени условия испанският ребрест тритон достига дължина 30 cm, но при отглеждане в аквариум рядко надхвърля 20 cm. Цветът му е тъмносив по гърба, по-светъл по корема, с ръждиво оцветеневи петна на месата, където могат да се подават ребрата. Главата е сплескана, а опашката заема около половината от дължината на тялото. Мъжките са по-слаби и обикновено по-дребни от женските. Ларвите имат големи външни хриле и обикновено са по-светли от възрастните.

Испанският ребрест тритон прекарва много повече време във водата от останалите европейски опашати земноводни. Макар че могат да ходят по сушата, повечето животни рядко напускат водата. Обикновено обитават малки езера, резервоари и стари селски кладенци. Предпочитат хладни, тихи и дълбоки водоеми, където се хранят с насекоми, червеи и попови лъжички.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Pleurodeles waltl (Michahelles, 1830). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 5 януари 2020 г. (на английски)