Испански ребрест тритон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Испански ребрест тритон
Pleorodeles waltl crop.jpg
Pleorodeles waltl.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Amphibia Земноводни
разред: Caudata Опашати земноводни
семейство: Salamandridae Саламандрови
род: Pleurodeles
вид: P. waltl Испански ребрест тритон
Научно наименование
Уикивидове Pleurodeles waltl
Michahelles, 1830 г.
Разпространение[1]
Pleurodeles waltl range Map cutted.png
Испански ребрест тритон в Общомедия

Испанският ребрест тритон (Pleurodeles waltl) е вид земноводно от семейство Саламандрови (Salamandridae), разпространен в южните части на Пиренейския полуостров и северните части на Мароко.

Характерно за вида, откъдето идва и името му, е наличието на туберкули по двете му страни, през които могат да се подават острите му ребра. Те служат за защита, като подаването им е безвредно за самото животно.

В естествени условия испанският ребрест тритон достига дължина 30 cm, но при отглеждане в аквариум рядко надхвърля 20 cm. Цветът му е тъмносив по гърба, по-светъл по корема, с ръждиво оцветеневи петна на месата, където могат да се подават ребрата. Главата е сплескана, а опашката заема около половината от дължината на тялото. Мъжките са по-слаби и обикновено по-дребни от женските. Ларвите имат големи външни хриле и обикновено са по-светли от възрастните.

Испанският ребрест тритон прекарва много повече време във водата от останалите европейски опашати земноводни. Макар че могат да ходят по сушата, повечето животни рядко напускат водата. Обикновено обитават малки езера, резервоари и стари селски кладенци. Предпочитат хладни, тихи и дълбоки водоеми, където се хранят с насекоми, червеи и попови лъжички.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Beja et al.. Pleurodeles waltl. // Червен списък на застрашените видове 2006. IUCN, 2006. Посетен на 11 май 2006. (на английски) Includes justification and range map.