Истината за Орфей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Истината за Орфей
РежисьориСтилиян Иванов
ПродуцентиДеян Иванов Неделчев
В ролитеТони Петров
ОператорМирослав Евдосиев
Филмово студиоДодофилм
Жанрдокументален
Премиера2008 г.
Страна България
Езикбългарски

„Истината за Орфей“ е български документален филм на режисьора Стилиян Иванов от 2008 г.

Оператор на филма е Мирослав Евдосиев, а премиерата му е през 2008 г. в София. Консултанти на филма са проф. Валерия Фол, проф. Николай Овчаров, Георги Китов, проф. Богдан Богданов, проф. Иван Маразов. В игралната част на филма участват Тони Петров в ролята на Орфей и балерините от балет „Дива“. Филмът е продуциран от „Додо филм“ и „ITV partner“.

Филма разказва за живота на легендарния певец и музикант Орфей. Показват се множество археологически обекти и артефакти доказващи, че в основите на европейската цивилизация стои не само ценностната система на Древна Елада, но и тракийската култура. Изследват се множество писмените извори за музиканта. Изгражда се и образа на Орфей, който не е просто велик музикант, но и учител, реформатор, просветител, предвестник на християнството.

Целият период за реализиране на проекта е повече от 2 години. Филмът е сниман в 14 държави, в които режисьорът заснема музейни артефакти и археологически разкопки, свързани с Орфей и орфизма. Филмът продава 20 000 копия на DVD. Прожектиран е не само в България, но и в Турция и Индия. Американска филмова компания забелязва проекта и откупува правата му, като поръчва на режисьора да разшири филма, превръщайки го в трилогия.[1][2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]