Истински пеленг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Истински пеленг (Пътен ъгъл), ИП – ъгъл, заключен между северното направление на меридиана в мястото на измерване и направлението на линията на пътя, пресмятан по часовниковата стрелка от направление географския север. По същество показва направлението на пътната скорост относително север.

Непосредствено се измерва с помощта на спътников навигационен приемник.

Широко се използва в ориентирането при използването на GPS приемник.

Измерва се в ъглови градуси в диапазона 0...360°, понякога −180...180°. 0° винаги указва направление север, 90° – на изток.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Путевой угол“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.