Пеленг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пеленг (ъгъла QDM) и разликата му от истинския пеленг. TN, MN – истински и магнитен север, съответно

Пе́ленгът в навигацията се нарича хоризонталният ъгъл между северната част на меридиана на наблюдателя и направлението от точката на наблюдение на обекта; измерва се по часовниковата стрелка от нула (направление север, N) до пълната дъга на окръжността (360°, или 32 румба[1]).

Пеленгът на обекта за краткост може да се нарича пеленг. Т.е. за измерването на пеленга са необходими две точки: наблюдател и обект, а също и направлението на север.

Разновидности[редактиране | редактиране на кода]

В зависимост от използвания меридиан, пеленгът може да бъде:

  • Истински – отброява се от истинския (географски) север, т.е. направление към Северния полюс
  • Магнитен – отброява се от магнитния север, т.е. направление към магнитния полюс на Земята
  • Компасен – отброява се от компасния север, т.е. от направлението, показвано от компаса. Тъй като всеки компас има определено разминаване спрямо магнитния и истинския север. Това разминаване се нарича „поправка“.

Според начина на измерване пеленгът може да бъде:

  • Визуален (оптичен) – измерва се с пеленгатори, курсоуказатели, визьори, перископи и други подобни инструменти. Предполага се, че обектът (външният ориентир) се намира в полето на пряка видимост на наблюдателя. Точността на оптичния пеленг се определя от точността на използвания инструмент.
  • Радиопеленг – в качество на обект се намира радиопредавател. Измерва се от радиопеленгатор. Неговата отдалеченост може да е много над далечината на пряката видимост. Поради това точността се влияе от кривината на земната повърхност. Радиопеленгът е ортодромичен, тъй като радиовълните се разпространяват по най-кратката линия. За нанасянето на пеленга на картата възниква необходимост от поправка (ψ = Лок. П. − Орт. П.) за превръщането му в локсодромна проекция. В случая на карта с меркаторска проекция ортодромичната поправка има следния вид:

и се изчислява по средна ширина φср:

и по разлика на дължината Δλ:

, където φс, λс са координатите на изчисляваната точка, а φр, λр – координатите на източника (радиомаяка)

Пеленг и азимут[редактиране | редактиране на кода]

Вземане на пеленг с жирокомпас

За разлика от азимута, допускащ вариации в отправната точка, пеленгът винаги се измерва от направление на север, по часовниковата стрелка и на пълна дъга от окръжността. Така пеленгът всъщност съответства на кръговия азимут.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Румб в морската терминология е 1/32 от пълната окръжност.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Справочник вахтенного офицера. / Общ. ред. А. П. Проничкин. М., Военное издательство МО СССР, 1975
  • Военно-морской словарь. ISBN 5-203-00174-X.
CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Пеленг (навигация)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​