Пеленг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пеленг (ъгъла QDM) и разликата му от истинския пеленг. TN, MN – истински и магнитен север, съответно

Пе́ленг в навигацията – хоризонтален ъгъл между северната част на меридиана на наблюдателя и направлението от точката на наблюдение на обекта; измерва се по часовниковата стрелка от нула (направление север, N) до пълната дъга на окръжността (360°, или 32 румба).

Пеленга на обекта за краткост може да се нарича пеленг. Т.е. за измерването на пеленга са необходими две точки: наблюдател и обект, а също и направлението на север.

Разновидности[редактиране | редактиране на кода]

В зависимост от използвания меридиан, пеленга може да бъде:

  • Истински – отброява се от истинския (географски) север, т.е. направление към Северния полюс
  • Магнитен – отброява се от магнитния север, т.е. направление към магнитния полюс на Земята
  • Компасен – отброява се от компасния север, т.е. от направлението, показвано от компаса. Тъй като всеки компас има определено разминаване спрямо магнитния и истинския север. Това разминаване се нарича „поправка“.

Според способа на измерване пеленга може да бъде:

  • Визуален (оптически) – измерва се с пеленгатори, курсоуказатели, визьори, перископи и тем подобни инструменти. Предполага, че обекта (външния ориентир) се намира в полето на пряка видимост на наблюдателя. Точността на оптическия пеленг се определя от точността на използвания инструмент.
  • Радиопеленг – в качество на обект се намира радиопредавател. Измерва се от радиопеленгатор. Неговата отдаеченост може да е много над далечината на пряката видимост. Поради това точността се влияе от облотата на земната повърхност. Радиопеленга е ортодромичен, тъй като радиовълните се разпространяват по най-кратката линия. За нанасянето на пеленга на картата възниква необходимост от поправка (ψ = Лок. П. − Орт. П.) за превръщането му в локсодромна проекция. В случая на карта с меркаторска проекция ортодромичната поправка има следния вид:

и се изчислява по средна ширина φср:

и по разлика на дължината Δλ:

, където φс, λс са координатите на изчисляваната точка, а φр, λр – координатите на източника (радиомаяка)

  • Хидролокационен – направлението е от източник на звук във вода. Измерва се с хидролокатор.
  • Теплинен – направлението е от източник на инфрачервен източник. Измерва се с топлинен визьор.

Пеленг и азимут[редактиране | редактиране на кода]

Вземане на пеленг с жирокомпас

За разлика от азимута, допускащ вариации в отправната точка, пеленга винаги се измерва от направление на север, по часовниковата стрелка и на пълна дъга от окръжността. Така пеленга всъщност съответства на кръговия азимут.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Справочник вахтенного офицера. / Общ. ред. А. П. Проничкин. М., Военное издательство МО СССР, 1975.
  • Военно-морской словарь. ISBN 5-203-00174-X.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Пеленг (навигация)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.