Герардус Меркатор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Герардус Меркатор
фламандски картограф

Роден
Починал
Научна дейност
Област География
Герардус Меркатор в Общомедия

Герардус Меркатор (на латински: Gerardus Mercator) е фламандски картограф, известен с изработената от него карта на света в меркаторова проекция.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Герардус Меркатор (латинизирана форма на името Герт Кремер) е роден през 1512 година в Рюпелмонде, Фландрия. Получава образованието си при известния хуманист Макропедий в 'с-Хертогенбос и в Льовенския католически университет, след което се занимава с изработването на математически инструменти. През 1535-1536 година работи като гравьор и помага на Гема Фризий и Гаспар Мирика в изработването на глобус. Първата му самостоятелно направена карта е на Палестина и е завършена през 1537 година.

През 1544 година Меркатор е обвинен в ерес, поради симпатиите си към протестантството и прекарва в затвора седем месеца. През 1552 година се премества в Дуисбург, където основава картографска работилница и през 1554 година завършва карта на Европа, съставена от шест панела. В Дуисбург той също работи като геодезист и преподава математика. През 1564 година е назначен за придворен картограф на херцога на Юлих.

Меркатор става първият, използвал думата атлас, и насърчава Абрахам Ортелий в съставянето на първия съвременен атлас на света през 1570 година. През следващите години самият той издава атлас на света в няколко части. Разработва нова технология за изработване на небесни и земни глобуси, която позволява тяхното сравнително масово производство.

Герардус Меркатор умира през 1594 година в Дуисбург.

Атлас на Меркатор - 1569

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]