Ист Енд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ист Енд
— квартал —
Поглед към района на Кенери Уорф от борото Тауер Хамлетс
Поглед към района на Кенери Уорф от борото Тауер Хамлетс
Англия
51.5142° с. ш. -0.055° и. д.
Ист Енд
Голям Лондон
51.5142° с. ш. -0.055° и. д.
Ист Енд
Страна Великобритания
Съставна страна Англия
Адм. графствоГолям Лондон
Част отЛондон
Ист Енд в Общомедия
Ист Енд на карта от 1882 г., непосредствено след Освобождението и преди Съединението

Ист Енд (на английски: East End) се нарича източната част на Лондон.

Исторически се асоциира с времето, представено в произведения на Чарлс Дикенс и други автори, пресъздаващи епохата на индустриалната революция. Ист Енд е района на бедния Лондон в антипод на модерната или богата част от града – Уест Енд.

Точно определяне на границите на Ист Енд няма, най-общо това е източен Лондон – на изток от Лондонското сити, в близост до старото пристанище (Доклендс) където пристигали в Англия имигрантите. Сред историческите квартали на Ист Енд са Уайтчапъл и Степни.

Най-общо Ист Енд е района ограничен от стената на Лондонското Сити на запад, на юг – от Темза, река Ли (приток на Темза) – на изток и районите Хакни и Виктория парк на север. Административно Ист Енд е градски окръг (боро) в състава на Голям Лондон, включващ и южната част от борото Хакни.

В края на XIX век до самия източен край на Лондон достига и линия на Лондонското метро, което ускорява връзките му с центъра и западните райони от града. Въпреки усилията от страна на градските власти на Лондон за интеграцията на Ист Енд към останалата част от града, тази източна част на Лондон все още има репутация на „докерска“, т.е. работническа (пролетарска) зона.

Ест Енд е известен с прочутата улична схватка разиграла се в средата на 30-те години на XX век тук, известна като битката на Кабелната улица.

Старата промишлена зона по поречието на Темза от Ест Енд, известна като Кенери Уорф, в края на XX век се превръща в бизнес център с най-високите сгради във Великобритания, в това число 235-метровия небостъргач One Canada Square.

Източници[редактиране | редактиране на кода]