Йовери Мусевени

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Йовери Мусевени
Йовери Мусевени
Мандат
29 януари 1986 – настоящ
Премиер Самсон Кисека
Джордж Космас Адиебо
Кинту Мусоке
Аполо Нсибамби
Вицепрезидент Самсон Кисека
Специоза Казибве
Гилбърт Букения
Предшестван от Тито Окело
Последван от настоящ

Роден
ок. 1944[1] г.
Съпруга Жанет Мусевени
Партия: Национално движение за съпротива (NRM)

Йовери Кагута Мусевени (Yoweri Kaguta Museveni) е настоящият президент на Уганда от 29 януари 1986 г.

Участвал е във войната, която сваля управлението на Иди Амин (1971-1979), и в размириците, довели впоследствие до отказването от властта на режима на Милтън Оботе (1980-1985). С важното изключение на северните части на страната Мусевени донася относителбна стабилност и икономически растеж на страната, която в продължение на десетилетия е била жертва на лошо управление, размирици и гражданска война. По времето на Мусевени се извършва и една от най-ефективните национални кампании за борба със СПИН в Африка.

В средата и края на 90-те години на миналия век Мусевени е хвален от Запада като член на ново поколение африкански водачи. Президенството му обаче е помрачено от намесата в гражданската война в Демократична република Конго и други конфликти в района на Големите езера. Бунтовниците на север продължават да подхранват един от на-лошите хуманитарни проблеми в света. След конституционни поправки, ограничаващи продължителността на президентския мандат, на 23 февруари 2006 г. в Уганда се провеждат президентски и парламентарни избори. Те, както и арестът на основния опозиционен водач, привличат вниманието на местните коментатори и на международната общност. Йосевери Мусевени печели президентския мандат за още 5 години с 59% от гласовете. Главният му опонент, негов бивш личен лекар, Киза Бесигие, събира 37% от гласовете.

На следващите президентски избори през 2011 г. Мусевени печели нов 5-годишен мандат.

През февруари 2014 г. президентът на Уганда подписа закон, който предвижда доживотен затвор за хората с хомосексуална ориентация, с което си спечели критиките на САЩ, че използва диктаторски методи на управление.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Източниците си противоречат по отношение на точната година на раждане на Мусевени. Въпреки че 1944 г. е най-известна (Encyclopedia.com, Encarta и Columbia Encyclopedia), 1945 или 1946 също са споменавани като възможни години на раждане (Олока-Онянго 2003 Проект MUSE).
  2. Биографичните източници дават различни родни места поради реорганизация на окръзите в Уганда. През 1944 г. има 4 провинции, Западната от които е включвала родното му място. Къл 1966 г. има 19 административни подразделения, между които кралство Анколе. През 1976 г. окръзите стават провинции. Южната провинция включва както Анколе, така и Кигези, като столица е Мбарара. През 1989 г. 10-те провинции са реорганизирани в 33 окръга, сред които е Мбарара, а през 1994 г. от части на Мбарара и Бушени е формиран окръг Нтунгамо. Родното му място е било в различни времена в различни административни региони – Западен, Анколе, Южен, Мбарара и Нтунгамо. Тази статия отразява последния регион Нтунгамо. (Източник: Statoids). Следните източници са актуални по отношение на родното място – Нтунгамо: Encyclopedia.com, Encarta, Норвежки съвет за Африка and Columbia Encyclopedia.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=788807 - Мосевени влиза в клуба на вечните президенти