Иди Амин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Иди Амин
угандийски диктатор
Иди Амин 
Роден: 1925 г.
около Кобоко
Починал: 16 август 2003 г. (78 г.)

Генерал Иди Амин Дада Умей (между 1923 и 1928 – 16 август 2003) е военен диктатор на Уганда от 25 януари 1971 до 13 април 1979.

Произлиза от племето каква. Роден е в северозападната част на Уганда, близо до Кобоко. При управлението си той задълбочава още повече междуплеменните вражди, избивайки стотици хиляди души, главно от племената аколи и ланго. Обвиняван е в канибализъм.

Иди Амин е възпитан от майка си, за която се смята, че е знахарка (народна лечителка). Бъдещият диктатор получава ниско образование. През 1941 г. за кратко Иди Амин посещава мюсюлманско училище в Бомбо, където изучава Корана. Въпреки това обстоятелство той остава неграмотен до края на 1950-те години, обаче нелошо говори на езиците суахили и нуби.

През 1946 г. Амин постъпва като редник в Кралската африканска стрелкова част на британската колониална армия. Издига се до лейтенантския чин, след като участва в сражения по време на въстанията Мау Мау в Кения. Смятало се, че е опитен (макар прекалено ревностен) войник, спечелва си репутация на жесток човек.

Името му се свързва и с Операция „Ентебе“ на израелските специални части, проведена на територията на Уганда, при която израелците освобождават заложници, взети от палестински терористи.

Амин е отличен плувец и боксьор, занимавал се е с ръгби.

Амин се слави като създател на един от най-жестоките тоталитарни режими в Африка[1], управлението на който е ознаменувано с усилването на екстремистския национализъм и трибализъм. Съгласно изчисленията, направени след свалянето на Амин, потенциални жертви на неговите репресии са станали от 300 хил. до 500 хил. граждани на Уганда (~ 1,58 – 2,63 % от 19-милионното население), като не по-малко от две хиляди той е убил лично[2][3].

След края на управлението му се потвърждават (в това число от него самия) сведенията, че Амин е бил канибал и употребявал за храна убити противници и други свои поданици, пазейки части от телата в голям хладилник в резиденцията си, наред с приеманите на аудиенции нищо не подозиращи чужди делегации[4][5].

На 18 юли 2003 година диктаторът в изгнание изпада в кома в болница в Джеда, Саудитска Арабия. След месец, на 16 август, умира и е погребан в гробище в същия град.

Титли[редактиране | редактиране на кода]

Иди Амин се счита за един от най-куриозните, одиозни (мразени, ненавиждани) и шокиращи с поведението си държавни лидери от XX век. Иди Амин се кичи с титлите: Негово превъзходителство пожизненият президент, фелдмаршал Хаджи доктор Иди Амин Дада, кавалер на „Кръста Виктория“, на ордена „За заслуги“, „Военен кръст“, властелин на всички земни животни и всички морски риби, последният крал на Шотландия, победител на Британската империя в цяла Африка и Уганда, професор по география, ректор на университета „Макерере“[6].

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

В популярната култура[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. История Тропической и Южной Африки в новое и новейшее время / Отв. ред. А. С. Балезин. – М.: ИВИ РАН, 2010. С. 227.
  2. Idi Amin“, The Guardian, 18 августа 2003
  3. «Казнить заочно» – материалы о диктаторах в газете „КоммерсантЪ“
  4. Иди Амин заявлял, что был людоедом
  5. Последний людоед
  6. Белезите на Уганда: Предшестващото зло!