Иди Амин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Иди Амин
угандийски диктатор
Иди Амин 
Роден: 1925 г.
около Кобоко
Починал: 16 август 2003 г. (78 г.)

Генерал Иди Амин Дада Умей (между 1923 и 192816 август 2003) е военен диктатор на Уганда от 25 януари 1971 до 13 април 1979.

Произлиза от племето каква. Роден е в северозападната част на Уганда, близо до Кобоко. При управлението си той задълбочава още повече междуплеменните вражди, избивайки между 100 000 и 300 000 души, главно от племената аколи и ланго. Обвиняване в човекоядство.

Иди Амин е възпитан от майка си, за която се смята, че е знахарка (народна лечителка). Бъдещият диктатор получава ниско образование.

През 1946 г. Амин постъпва като редник в Кралската африканска стрелкова част на британската колониална армия. Издига се до лейтенантския чин, след като участва в сражения по време на въстанията Мау Мау в Кения. Смятало се, че е опитен (макар прекалено ревностен) войник, спечелва си репутация на жесток човек.

Името му се свързва и с Операция „Ентебе“ на израелските специални части, проведена на територията на Уганда, при която са освободени заложници, взети от палестински терористи.

Амин е отличен плувец и боксьор, занимавал се е с ръгби.

На 18 юли 2003 година диктаторът в изгнание изпада в кома в болница в Джеда, Саудитска Арабия. След месец, на 16 август, умира и е погребан в гробище в същия град.

Титли[редактиране | редактиране на кода]

Иди Амин носи титлите: Негово превъзходителство пожизненият президент фелдмаршал Хаджи доктор Иди Амин Дада, кавалер на "Кръста Виктория", ордена "За заслуги", "Военен кръст", властелин на всички земни животни и всички морски риби, последният крал на Шотландия, победител на Британската империя в цяла Африка и Уганда, професор по география, ректор на университета "Макерере"[1].

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

В популярната култура[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]