Джида

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Джида.

Джида
جدة
— град —
Jeddah montage 2015.jpg
Saudi Arabia relief location map.jpg
21.5428° с. ш. 39.1728° и. д.
Джида
Страна Флаг на Саудитска Арабия Саудитска Арабия
Провинция Мека
Площ 1 686 km²
Надм. височина 12 m
Население (2007) 3 400 000 души
2017 души/km²
Пощенски код (5 digit codes beginning with 21 eg (21577)
Официален сайт http://www.jeddah.gov.sa
Джида в Общомедия

Джѝда, също и Джѐда (на арабски جدّة, правопис по Американската система BGN Jiddah и Ǧiddah) е град в Саудитска Арабия, разположен на бреговете на Червено море. Градът е един от главните административни центрове в държавата и е най-големият град в провинцията Мека. Освен това, в Джида се намира най-голямото пристанище на Червено море. Според преброяването от 2010 г., населението на града е около 3.2 милиона жители и представлява един от главните търговски центрове на държавата. Джида е основният транзитен пункт към Мека, свещеният град на ислямския свят, и Медина.

Джида е един от най-космополитните, най-разновидните и толерантни градове в Саудитска Арабия и е дом на значителен брой заселници от цял свят. От икономическа гледна точка, Джида се фокусира върху по-нататъшното развитие на капиталовите инвестиции в научните и инженерни сфери в Саудитска Арабия и Близкия изток.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват най-малко две тълкувания за произхода и значение на името „Джида“. Най-известното от тях гласи, че името произлиза от арабската дума جده джадда, което в превод означава „баба“. Според източните вярвания, гробът на Ева се намира в Джида. Гробът бил запечатан от религиозните власти през 1975 г., защото някои хора са се молили в него.

История[редактиране | редактиране на кода]

Джида през 1938 г.

Разкопките от района на Ал-Балад показват, че градът е основан от заселници от териториите на днешен Йемен ок. 500 г. пр.н.е. като рибарско селище. Други изследвания показват, че областта е била обитавана по-рано, още в Каменната епоха. Тези райони са били посетени от Александър Велики. Джида добива важно значение през 647 г., когато третият халиф Усман ибн Аффан прави града транзитен пункт за поклонниците, пътуващи до Мека. През 969 г. Фатимидите поемат контрол на Египет и разширяват влиянието си в съседните региони, включително и Джида. Тогава се разработили търговските пътища, свързващи Средиземно море и Индийския океан, използвайки Червено море. След това градът влиза в състава на различни империи. През 1177 – Аюбидската империя, през 1245 – Мамелюкския султанат, а през 1517 – Османската империя. Османците укрепват града със стени, за да се предпазят от нападенията на португалците, които тогава минавали по тези райони, за да стигнат до Индия. През 1802 г. градът е сцена на битки с цел отделяне от империята, но турците си го възвръщат през 1813 г. По време на Първата световна война Хюсеин ибн Али се опитва отново да получи независимост от турците, както и да създаде велика държава от Сирия до Йемен. През юни 1916 г. подписва споразумение с Кралство Хиджаз и се бие с Ибн Сауд за територията. Оттегля се през 1924 г. след упадъка на Мека, а синът му застава начело на останалите земи в кралството. Няколко месеца по-късно Джуда е взета от Ибн Сауд и става част от новата държава през декември 1925 г.

География[редактиране | редактиране на кода]

Джида се намира на крайбрежната равнина на Червено море, наричана Тихама. Джида лежи в региона Хиджази Тихама (араб.: تهامة الحجاز), който се намира в ниската част на планините Хиджаз. В региона няма реки или долини, но в близост до града се намират два залива. Градът е разработен по оста север-юг, на разстояние около 60 километра. Климатът в града е сух и горещ, а за разлика от други саудитски градове, в Джида преобладават топли температури дори и през зимата. Средната температура през януари е ок. 22 °C, а през юли – ок. 33 °C. Валежите са спорадични и най-често падат през декември. Най-ниската температура в Джида е отчетена през 1995 г. (3 °C). Средната годишна сума на валежите е само 67 мм, но има бури с градушка. През лятото често срещани са пясъчните бури, носещи пясък от пустините на полуострова.

Голям проблем е замърсяването на въздуха, както и пожарите.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Мол „Арабия“ в Джида.

Джида лежи в сърцето на Близкия изток и Северна Африка и всички столици в региона се намират в близост от два часа със самолет. Той е вторият търговски център в района след Рияд и четвъртият по големина промишлен център. Икономическият център на града е улицата Крал Абдула, който е дом на някои от най-големите саудитски фирми и компании. Друга важна улица е Тахила, където се намират много ексклузивни магазини като Прада, Гучи, Бърбери и Джорджо Армани.

В началото на XXI век (2001) местното пристанище получава 55% от вноса на Саудитска Арабия и изпраща 5% от износа. Всяка пета фирма на кралството е била регистрирана в Джида, прибл. 90 000 фирми, в това число 40 от топ 100-те най-големи компании.

Градът е седилище на много организации:

и много други.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Джида има 23 на брой побратимени градове:

Галерия[редактиране | редактиране на кода]