Западен свят

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Западен свят, Западна цивилизация или Запада е наименование на група общества, използвано с различни значения, в зависимост от контекста. Наричан е още Оксидент, а негова антитеза е Ориентът.

Разделянето на Римската империя след 395 г. на западна и източна част

Няма една единствена дефиниция за общите черти на предвидените нации, освен че притежават значителни популации от европейски произход, и че културите и обществата са силно повлияни и свързани с Европа. Обикновено понятието включва Западна и Централна и Източна Европа, както и генеалогично, лингвистично и културно свързаните с тях страни в Северна Америка и Океания.

Корените на концепцията за Западна част на Земята лежат в Гръко-римската цивилизация в Европа, с разпростирането на християнството. В Съвременната епоха западната култура е силно повлияна от традициите на Ренесанса, Протестантската реформация и Просвещението, и се оформя от експанзивния колониализъм от 15 до 20 век. Политическата му употреба е временно изменена от вътрешни противоречия по време на Студената война от средата до края на 20 век (1947-1991 г.).

В началото терминът има буквално географско значение, противопоставящо Европа на свързаните култури и цивилизации в Близкия Изток, Северна Африка, Южна Азия, Югоизточна Азия и Далечния Изток, които европейците от ранния период на Новото време виждат като Изток. Днес обаче това има слабо географско значение, тъй като САЩ и Канада са в Америките, Русия се простира до Северна Азия, а Австралия и Нова Зеландия са част от Океания.

В съвременното културно значение, Западният свят включва Европа, както и много страни с европейски колониален произход с мнозинство от европейски популации в Америка и Океания, като например Съединените американски щати, Канада, Австралия, Нова Зеландия и т.н.

Западната култура произлиза от Средиземноморския басейн и неговите околности. Гърция и Рим често са цитирани като люлка на тази култура. С времето тези империи се разширяват първо на изток и запад, за да включат останалата част от Средиземноморските и Черноморските крайбрежни земи. Така те завладяват, абсорбират и биват повлиявани от много, по-древни големи цивилизации от Древния Изток (като Финикия, Картаген и Египет). По-късно те се разрастват на север от Средиземно море и включват Западна, Централна, Югоизточна, Източна и Северна Европа. Приемането на християнството в България (9 век), в Киевска Рус (Русия, Украйна, Беларус — 10 век), в Скандинавия (12 век) и Литва (14 век) отвеждат останалите европейски държави към Западната цивилизация.

Западът (синьо) и други цивилизации по картата на С. Хънтингтън


Някои историци, като Карол Куигли („Еволюция на цивилизациите“, 1961)[1], твърдят, че Западната цивилизация се ражда около 400 г. сл.н.е., след като тоталният колапс на Западната Римска империя оставя вакуум за нови идеи, които не биха могли да процъфтят в класическите общества. Независимо от гледната точка, Западът изпитва период на значителен упадък между падането на Западната Римска империя и Ренесанса, известен като Средновековието. То включва Тъмните векове и кръстоносните походи.

  1. Quigley C., The Evolution of Civilizations: An Introduction to Historical Analysis, New York: Macmillan,1961, 281 pp. [InternetArchive]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]