Йозеф Тифенталер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Йозеф Тифенталер
Joseph Tiefenthaler
австрийски мисионер, йезуит
Роден
Починал
5 юли 1785 г. (74 г.)
Националност Флаг на Австрия Австрия
Научна дейност
Област картография

Йозеф Тифенталер (на немски: Joseph Tiefenthaler, или Tieffenthaler, Tieffentaller) (27 август 1710 - 5 юли 1785, Агра, Индия) австрийски мисионер, йезуит, изследовател на Индия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в Бозен (сега Болцано, Италия). Като юноша заминава за Испания и там на 9 октомври 1729 е приет в йезуитското братство. През 1740 заминава на мисия в Индия и остава там до края на живота си. В началото пребивава в Гоа, а след това е назначен за директор на йезуитската гимназия в Агра. По време на своето многогодишно пребиваване в Индия извършва множество пътешествия по страната, като става един от най-ревностните географи-ентусиасти сред мисионерското братство в Индия.

През 1744-1747 от Камбейския залив проследява на север източните склонове на хребета Аравали. През 1750-1751 пресича от север на юг платото Малва и, достигайки до Камбейския залив, отново продължава на север, като пресича множество реки извиращи от хребета Аравали и губещи се в пустинята Тар. По време на своите пътувания определя координатите на редица астрономически пунктове.

През 1759 португалският крал забранява дейността на йезуитските мисионери в своите индийски колонии. Членовете на ордена, мисионери от различни националности, са арестувани и изгонени от португалските колонии. Сред тях е и Йозеф Тифенталер, и той, заедно с много други се насочва към Северна Индия. Разбирайки, че без силен покровител, той и другите йезуити през 1765 се обръщат за помощ към администрацията на Английската Източно-Индийска компания в Калкута, където получава задача да изследва до изворите им редица леви притоци на Ганг между 80° и 84° и.д. През октомври 1765 с малка лодка се изкачва по Ганг от Калкута до устието на Джамна. По време на плаването с компас в ръка той засича всички завои на реката на протежение над 1000 км. В град Лакнау организира база за своите експедиции и от 1865 до 1870 заснема и картира над 20 леви притоци на Ганг между 80º и 84º и.д., в т.ч. реките Гомати (дължина около 800 км) и Гхагхра (около 950 км). Специално обучените от него индийци са изпратени да заснемат горните течения на тези притоци. Резултатът от тази петгодишна дейност е книгата: "Cursus Gangæ fluvi Indiæ maximi, inde Priaga seu Elahbado Calcuttam usque ope acus magneticæ exploratus atque litteris mandatus aJ. T. S. J. (1765)".

Главният принос на Тифенталер за географията на Индия е считаният за шедьовър от неговите съвременници труд "Descriptio Indiæ" (в превод "Описание на Индия"). В този труд, обхващащ целия живот на Индия, централно място е отредено на географската характеристика на всичките 23 провинции и преди всичко, техните речни системи, като теченията им са описани от изворите до устията им. Освен това трудът му съдържа описание на градове, крепости и малки селища. Описанието е съпроводено с голям брой карти, планове и скици съставени от самия него, на базата на астрономическите му наблюдения.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Descriptio Indiæ
  • Cursus Gangæ fluvi Indiæ maximi, inde Priaga seu Elahbado Calcuttam usque ope acus magneticæ exploratus atque litteris mandatus a J. T. S. J.
  • Des Pater Joseph Tieffenthalers d. Ges. Jesu. und apost. Missionarius in Indien historisch-geographische Beschreibung von Hindustan . . . (3 vol., quarto, BerlinGotha, 1785-87).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Магидович, И. П. и В. И. Магидович, Очерки по истории географических открытий, 3-то изд. в 5 тома, М., 1982-86 г. Т. 3 Географические открытия и исследования нового времени (середина ХVІІ – ХVІІІ в.), М., 1984, стр. 155.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Joseph Tiefenthaler“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.