Йоханес Ридберг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Йоханес Ридберг
Роден
Починал
Енория на Лундската катедрала, Швеция
ПогребанШвеция

Националност Швеция
Учил вЛундски университет
Научна дейност
Работил вЛундски университет (1880 – 1915)
Йоханес Ридберг в Общомедия

Йоханес Роберт Ридберг на немски: Johannes Robert Rydberg, известен още като Janne Rydberg (роден на 8 ноември 1854 г. в Халмщад, починал на 28 декември 1919 г. в Лунд) е шведски физик, известен главно с Формулата на Ридберг. Тази формула определя дължината на вълната на електромагнитното излъчване, която се емитира от един електрон при прехода му между две енергийни нива.[1]

Получава образование в Университета в Лунд, бакалавърска степен през 1875 г. и докторска по математика през 1879 г. През 1882 г. става преподавател по физика, а през 1892 - асистент във Физическия институт. Ридберг е редовен професор по физика от 1901 г. до пенсионирането си през 1919 г.[1]

Научни постижения[редактиране | редактиране на кода]

  • Формулата на Ридберг за водородоподобни елементи има следния вид:

където  — дължината на светлината вълна, излъчвана от атома,  — константа на Ридберг за разглеждания елемент,  — Атомния номер, или броя на протоните в ядрото на атома на съответния елемент, и  — цели числа, означаващи енергийните нива, като .

  • Константа на Ридберг

където е масата в покой на електрона, е елементарния заряд, е диелектричната константа на вакуума, е константата на Планк, а е скоростта на светлината във вакуум.

  • Единицата за енергия на Ридберг (означение Ry) е тясно свързана с константата на Ридберг. Съответства на енергията на фотона, чието вълново число е константата на Ридберг, т.е. йонизиращата енергия на водородния атом.


Източници[редактиране | редактиране на кода]