Каботаж

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Кабота́ж (на френски: cabotage) – термин, използван за обозначаване на „плаване на търговски товарен или пътнически съд между морски пристанища на една и съща държава“. Името на термина произлиза от испанската дума cabo, която значи „нос“[1].

Изначално под термина „каботаж“ се разбирало плаване „от нос до нос“, без излизане в открито море[2]. Това следва да се счита за оригиналното тълкувание на дадения термин. античните мореплаватели, плавайки до съседни пристанища, първоначално извършвали почти изключително каботажни плавания. Плаванията на гърци, финикийци и други народи, свързани с Античната колонизация, не следва да се отнасят към каботажа, защото се изследват и завладяват непознати земи.

Тъй като в настоящето време почти във всички страни на света каботажа е изключително право на търговския флот на тези държави, то „мореходния“ каботаж става равен на „юридическия“, т.е.под термина „каботажно плаване“ се разбира „плаване без излизане от териториални води на държавата“.

Различават се голям каботаж (превоз на товари и пътници между пристанища разположени на различни морета) и малък каботаж (превоз между пристанища на едно и също море).

По отношение на каботажа в бившия СССР се разглежда акваторията на свързани морета:

Като правило, каботажът се осъществява от каботажен флот – съдове, предназначени за плаване в ограничен район, обикновено на неголеми разстояния от брега и пристанищата.

Най-голям каботажен флот в света има Гърция.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Каботаж. // dic.academic.ru. (на руски)
  2. Владислав Артамонов. Каботаж. // 6pl.ru, 2005-06. (на руски)
В Уикиречник ще откриете значение, етимология и преводи на каботаж
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Каботаж“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.