Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кавалер Кинг Чарлз шпаньол
Cavalier King Charles Spaniel-female.jpg
Характеристики
Ръст 30-33 см
Тегло 6-10 кг
Произход
Страна Flag of the United Kingdom.svg Великобритания
(Flag of England.svg Англия)
Класификация МФК
Група 9
Секция 7
Номер на стандарт 136
Кавалер Кинг Чарлз шпаньол в Общомедия

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол (на английски: Cavalier King Charles Spaniel) е порода кучета, отнасяща се към декоративния вид. Нейният предшественик, кинг Чарлз шпаньолът е създаден в Англия и е много популярен през Реставрацията, а самата порода е селектирана през 20 век. Тя е една от малкото породи от типа шпаньол, отнасяща се към декоративните кучета. Кръстена е на крал Чарлз II, по чието време е селектиран предшественика на породата.

Според стандарта кучето от тази порода може да има бленхаймово( бяло и кафяво), трицветно, черно-кафяво или рубиненочервено оцветяване. Ушите са висящи, ниско поставени. Тежи между 6 и 10 кг и е висок между 30 и 33 см. Днес Кавалер Кинг Чарлз шпаньолът е една от най-известните декоративни породи.Те също така са ловци на птици.Много са гальовни и милички.Гушкат се.Почти няма значение на колко са години на тях пак им се играе.

Разцветките на породата[редактиране | редактиране на кода]

Цветовете на породата и описанията им са: Бленхайм-кафяво и бяло Тиколор-черно, бяло и кафяво, но кафявото е на малко места (другото име на разцветката е Принц Чарлз) Black&Tan-черно и кафяво, черното преобладава (другото име на разцветката е Кинг Чарлз) Руби-кучето е изцяло покрито в кафяво

История[редактиране | редактиране на кода]

Историята на породата е кратка. Принц Чарлз Втори много харесвал малките шпаньоли и тогава съществувала тази порода, но била с различен стандарт. По-късно кръстосали Кавалер Кинг Чарлз шпаньола с Мопс и се получила породата Кинг Чарлз шпаньол.


Вижте също[редактиране | редактиране на кода]