Кажимеж Пуласки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Пуласки.

Кажимеж Пуласки
полски генерал
Кажимеж Пуласки 
Роден: 4 март 1745 г.
Починал: 11 октомври 1779 г. (34 г.)

Генерал Кажѝмеж Мѝхал Владѝслав Вѝктор Пула̀ски (на полски: Kazimierz Michał Władysław Wiktor Pułaski) е полски генерал.

Воюва срещу Русия като офицер на Жечпосполита. От 1777 г. помага на американците в тяхната Война за независимост. Убит е през 1779 при обсадата на Савана.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Герб „Шлеповрон"

Роден е на 6 март 1745 г. в шляхтишкото семейство на Марянна (с моминско име Желинска) и Юзеф Пуласки, герб Шлеповрон.[1] Умира на 15 октомври 1779. Известен като полски генерал на Революцията. Казимир Пуласки е бил полски офицер, който е воювал на страната на американските колонисти срещу британците в революционната война. Бащата на американската кавалерия е бил смъртно ранен по време на обсадата на Савана, Джорджия през 1779 г. Пуласки е познат в Европа с неговите спасителни стратегии против руските нашественици особено в Бердичев (1768) и Честухова (1770). Когато Полша е била разделена от Пруси и Австрийци, Пуласки избягва в Париж, където среща Бенджамин Франклин (1776). Записан да помогне на американските колонисти в борбата срещу британците, Пуласки пристига във Филаделфия през 1777 с придружително писмо от Франклин до Джордж Вашингтон. За шест месеца Пуласки показва своите качества в битките при Брандивайн и Джърмантаун. Той е повишен в бригаден генерал и назначен за шеф на кавалерията. Той се оттегля шест месеца по-късно поради несъгласия с военни колеги и създава нова единица от кавалерия и пехота, станала известна като Легионът на Пуласки. Изпратен на юг той воюва в Чарлстон и след това при обсадата на Савана (23 септември – 18 Oктомври), където е ранен от картеч на 9 октомври 1779. Изпратен е в Чарлстън на борда на бригантината „Оса“, но умира на 15 октомври и е погребан в плантацията Гринуйч в Джорджия. Бил е ексхумиран през 1853 и останките му са пренесени в създадения Пуласки монумент в Савана. Реставрирането на монумента през 1996 г. налага повторна ексхумация и ДНК тестовете доказват, че това са останките на Пуласки.

Допълнителни сведения: По-ранни данни сочат като рожденна дата март 1747, но съвременни баптистки записки от Варка ги поправят. . . Много години се смяташе, че Пуласки е умрял на 11 октомври 1779 на борда на „Оса“ и е погребан в морето . . . В Съединените Щати 11-ти октомври по традиция е обявен от президента за Възпоменателен ден на генерал Пуласки.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Полша“         Портал „Полша