Калория

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Калории)
Jump to navigation Jump to search

Калория (от лат. calor - топлина) е единица за измерване на енергия, означавана с cal. За пръв път единицата калория е дефинирана от професор Никола Клеман през 1824 като килокалория (kcal - 1 kcal = 1000 cal), като една килокалория представлява количеството енергия необходимо да се повиши температурата на 1 килограм вода с 1 °C.

Според системата SI единицата използвана за количество енергия е джаул (J), а калорията се използва главно за указване на енергийната стойност (калоричност) на храни. Всички режими на хранене са съобразени с количеството калории, които дневно поема човешкото тяло и поради тази причина почти всички съвременни хранителни продукти включват информация за количеството калории, които организма би приел при тяхното усвояване.

Връзката между калорията и стандартизирания J е:

1 cal = 4,1841 J
1 J = 0,239 cal

Респективно се използват други множители като коефициента се запазва.

Единицата за калория е намерила и друго приложение - един тон TNT е еквивалентен на 1 милиард термохимични калории

1tTNT = 1 × 109 calth.

Хранителност[редактиране | редактиране на кода]

На практика единицата за измерване на хранителността е калория. Тя се определя според състава на храната, като съществуват международни конвенции за калоричността на определен тип вещества, които са установени експериментално.

Човешката мазнина съдържа около 87% липиди, така че 1 килограм телесна мазнина има приблизително калорийната стойност на 870 грама чиста мазнина, което прави 7800 kcal. На практика това означава, че ако човек качи 1 килограм телесна мазнина, то той би следвало да е натрупал излишък от 7800 kcal. Все пак това не е съвсем точно, тъй като при усвояването на енергията, тялото не ги трансформира единствено в мастна тъкан, а в мускулна и други. Същото се отнася и за отслабването - ако се получи дефицит от 7800 kcal това няма да се отрази на намаляване на мастните тъкани с 1 килограм, а ще рефлектира и върху мускулната маса.