Камий Фламарион

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Камий Фламарион
Camille Flammarion
френски астроном

Роден
Починал
Париж, Франция
Погребан Франция

Националност Флаг на Франция Франция
Научна дейност
Област Астрономия

Уебсайт
Камий Фламарион в Общомедия
Фламмарионъ, К. По вълнитѣ на безкрайностьта. Русе, Скоро-печатницата на Спиро Гулабчевъ, 1903.

Камий Никола Фламарион (на френски: Camille Flammarion) е френски астроном, популяризатор на астрономията и науката, основател на Френското астрономическо общество и на частна обсерватория в Жювизи.

Изследва Марс, Луната, двойните и кратните звезди, и проблемите на земната атмосфера и климата.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 26 февруари 1842 година в Монтини льо Роа, Франция, в семейство на търговци. Страстта му към астрономията се появява след като на 6-годишна възраст наблюдава пръстеновидно слънчево затъмнение. Поради финансови затруднения семейството му се преселва в Париж. От 1858 г. Фламарион работи в Парижката обсерватория под ръководството на Юрбен Льоверие. От 1876 до 1882 е сътрудник в обсерваторията и редактор на списанията „Cosmos“, „Siecle“ и „Magasin pittorsque“. През 1865 г. става главен редактор на научното списание „Век“ и изнася публични лекции по популярна астрономия.

През 1868 г. предприема няколко изкачвания с балон, за да изследва относителната влажност и посоката на въздушните течения в атмосферата, а през 1876 наблюдава промяната по тъмните страни на планетата Марс. От 1876 до 1880 г. прави няколко полета с балон, за да изучава атмосферните явления и по-специално атмосферното електричество. През 1879 публикува албума „Популярна астрономия“, с който популяризира науката астрономия. Тя е разпродадена в 100 000 тираж само за няколко месеца.

Благодарение на щедро дарение на свой почитател и любител на астрономията, през 1883 г. Фламарион създава обсерваторията в Жювизи, в близост до Париж, строи астрономически купол, събира богата частна библиотека по история на астрономията, развива астрофотография, а през 1887 г. основава Френското астрономично общество с цел да популяризира науката и е първият негов президент.

През 1882 г. полага началото на популярното списание „Астрономия“, преименувано по-късно в „Бюлетин на Френското астрономично общество“, което издава до смъртта си.

Умира на 3 юни 1925 година в кабинета си в обсерваторията в Жювизи на 83-годишна възраст.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Фламарион проявява засилен интерес към двойните звезди и е убеден, че Вселената се основава върху неразривното единство на опозициите. Занимава го проблемът за цвета на звездите и различните образования върху тях.

Освен с астрономия Фламарион се занимава и с вулканология, земна атмосфера, климатология. В книгата си „Атмосферата: Популярна метеорология“ от 1888 г. Фламарион публикува емблематичната гравюра от неизвестен автор, изобразяваща пилигрим, достигнал допирната точка между небето и земята, преминал я с глава, рамене и дясна ръка и наблюдаващ вселената като през завеса. Един от основните детайли на преден план е дървото на живота. Надписът на гравюрата гласи: „Изобразяване на сферичен небесен свод, разделящ земята от външната среда“, често използвана като илюстрация, както на научното, така и на мистичното търсене на познанието.

През 1892 г. Фламарион публикува изследване за планетата Марс и условията за нейната обитаемост, при което анализира подробно и откритието на Джовани Скиапарели, че на Марс има канали и морета. В своята разработка включва всички известни наблюдения върху планетата правени след 1636 г.

Отличия и признание[редактиране | редактиране на кода]

  • Орден на Почетния легион за работата му по популяризиране на астрономията (1912).
  • Кратер на Луната е наречен на негово име (1935).
  • Международния астрономичен съюз нарича кратер на Марс в негова чест (1973).
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Camille Flammarion“ в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.