Джовани Скиапарели

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джовани Скиапарели
Giovanni Schiaparelli
Италиански астроном

Роден
Починал
4 юли 1910 г. (75 г.)
Националност Флаг на Италия Италия
Научна дейност
Област Астрономия
Образование Торински университет
Известен с наблюдаването на канали на Марс
Джовани Скиапарели в Общомедия

Джовани Скиапарели (на италиански: Giovanni Virginio Schiaparelli) е италиански астроном и историк на науката, известен с изследванията си за Марс.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 14 март 1835 година в Савиляно, Италия. През 1854 завършва инженерство в Университета на Торино, а по-късно учи астрономия в Берлинската обсерватория под ръководството на Йохан Енке и в Обсерватория Пулково, в близост до Санкт Петербург, при Ото Струве. Завръща се в Италия през 1860 г., където работи 40 години като астроном в Обсерватория Брера в Милано.

През 1867 г. Скиапарели публикува „Записки по памет и разсъждения по астрономическа теория на падащите звезди“, в която теоретизира връзката между метеори и комети.

Скиапарели е бил сенатор на Кралство Италия, член на Академия деи Линчеи и на Академията на науките на Торино.

Умира на 4 юли 1910 година в Милано на 75-годишна възраст.

Наблюдения на Марс[редактиране | редактиране на кода]

Сред приносите на Скиапарели към астрономията се открояват наблюденията на планетата Марс. След първите си наблюдения на Марс наименува няколко „морета“ и „континенти“. По време на великото противостояние на Марс от 1877, Скиапарели наблюдава гъста мрежа от неизвестни структури с правилна форма на Марс, които наименува „canali“. Макар и италианското „canali“ да не означава задължително изкуствено прокопан канал, а и природна връзка, въведеният от Скиапарели термин често се тълкува по първия начин. „Каналите“ бързо стават известни и започват редица спекулации за съществуването на извънземен живот на Марс. Сред разпалените защитници на тезата, че каналите на Марс са с изкуствен произход е американският астроном Пърсивал Лоуел, който прекарва голяма част от живота си в търсене на доказателства за съществуването на извънземен живот на Марс. По-късно, със значителния принос на друг италиански астроном – Винченцо Черули бива установено, че известните канали са всъщност оптическа илюзия.

Други наблюдения[редактиране | редактиране на кода]

Освен Марс, Скиапарели наблюдава и други обекти от Слънчевата система, както и двойни звезди. Открива астероида 69 Hesperia на 26 април 1861 и установява, че метеорните потоци Персеиди и Леониди са свързани с комети. Доказва, че орбитите на частиците от роя на Леонидите е много сходна с тази на кометата Темпъл-Тътъл. Тези наблюдения го карат да предположи, че метеороидите са частици, изхвърляни от някои комети – хипотеза, която ще се окаже много точна.

История на науката[редактиране | редактиране на кода]

Скиапарели е един от големите изследователи на историята на астрономията за времето си. Пръв установява, че сферите на Евдокс от Книд и Калип не са материални сфери, както е при по-нататъшните антични философи, а са част от алгоритъм, наподобяващ в някои аспекти на съвременните редове на Фурие.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]