Капсула за монета

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Монета в стандартна капсула
Херметически затворена капсула за монета с изпълнен NGC грейд

Капсулата за монети е вид пластмасова капсула, предназначена да предотврати повреждането на монетите, като я предпазва от външни замърсители, драскотини и капки, като същевременно позволява монетата да се гледа през прозрачната обвивка. Монетни капсули обикновено се използват от колекционери на монети, нумизмати или компании предлагащи грейдване (на английски: Third-party grading), за да съхраняват и поддържат монетите в безопасност.[1] Грейдването от оторизирани компании значително повишава стойността на монетата и към капсулата има защитно покритие и допълнителна информация за състоянието и др.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

По правило капсулите за монети са прозрачни, позволяващи да бъдат огледани свободно монетите. Изпълнени са от две части – капаче и основа. Капсулите обикновено са кръгли или правоъгълни, могат да са с различен радиус и дебелина. За целите на колекционерството могат да бъдат унифицирани като размер, където по-малките монети имат по-голям радиус капсула. Капсулите могат да предложат допълнителна защита, когато са херметически затворени или съдържат допълнителни пръстени, ограничаващи влагата и достъпа до въздух.

Предназначени за монети с различен радиус са универсалните капсули, които съдържат концентрични пръстени от полиетилен (обикновено черен или бял етилен винил ацетат), което позволява стегнато позициониране, създава бариера срещу замърсяване от въздуха и представя привлекателна граница подчертаваща качествата на монетата.

Съвременните юбилейни монети, които не са предназначени за циркулация в обращение, се предлагат с капсули, предназначени максимално да защитят съдържанието. Оптимално сигурни са пластмасовите капсули с химически инертен състав, без киселини и омекотители.

Предназначение[редактиране | редактиране на кода]

Основното предназначението на капсулите е защитно – да изолират от влага и досега до повърхности, вкл. човешки допир, които могат да предизвикат корозия и нараняване на нумизматичния обект. Капсулите позволяват монетите удобно да бъдат разглеждани и подреждани в албуми, класьори и табли за монети. Капсулите могат да предпазват и хората, когато имат вреден за здравето състав, примерно високо съдържание на олово.

Видове капсули[редактиране | редактиране на кода]

Разнообразният характер на размерите на монети е довел до това, че са на разположение широка гама от капсули с различен размер, всяка от които предлага различни нива или защита или сигурност.[2]Някои видове капсули са проектирани с възможност за повторно отваряне, докато други, след като бъдат затворени, не могат да се отворят отново, без да се повреди капсулата.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Herbert, Alan. Warman's U.S. Coin Collecting. Krause Publications, 2010. ISBN 9781440216374. с. 60. Посетен на 6 May 2017.[неработеща препратка]
  2. Halperin, James L. The Rare Coin Estate Handbook. Ivy Press, 2000. ISBN 978-0965104128. с. 9 – 13.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Coin capsule в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​