Караджорджевичи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Караджорджевичи
Сърбия
Coat of arms of the Karadjordjevic dynasty .png
Информация
Страна Княжество Сърбия
Титли Княз на Сърбия, крал на Сърбия
Основател Карагеорги Петрович
Последен владетел Петър II (Югославия)
Настоящ потомък Александър II Караджорджевич
Основана 1804
Националност сърби
Караджорджевичи в Общомедия

Караджорджевичи или Карагеоргиевичи (на сръбски: Карађорђевићи) е сръбска княжеска, а от 1903 г. – кралска династия. Управлява Сърбия в периода 1842-1858 и 1903-1918 г., Кралството на сърби, хървати и словенци (1918-1929) и Кралство Югославия (1929-1945), когато последната е обявена за република.

Основана е от водача на Първото сръбско въстание Георги Петрович, по-известен като Карагеорги Петрович. През 1811 г. той е признат за владетел с право на наследяване. През 1817 г. Карагеорги е убит от Милош Обренович, давайки начало на непримиримата им борба с династията на Обреновичите за сръбския престол. През 1839 г. Милош е принуден да абдикира в полза на синовете си, а през 1842 г. синът на Карагеорги - Александър Караджорджевич става владетел на Сърбия. Той от своя страна е принуден да абдикира през 1858 г. отново в полза на Милош Обренович.

През 1903 г., след убийството на крал Александър Обренович и съпругата му Драга, сръбския парламент избира за крал принц Петър Караджорджевич, син на княз Александър Караджоржевич и внук на Карагеорги. Той управлява под името на Петър I, а впоследствие, след основаването на Кралството на сърби, хървати и словенци е негов първи крал.

Монарси и години на управление[редактиране | редактиране на кода]

В днешно време наследник на фамилията с права за трона е синът на Петър II – Александър II Караджорджевич от 1970 г.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]