Карел Маха

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карел Хинек Маха
Karel Hynek Mácha
Роден 16 ноември 1810 г.
Починал 6 ноември 1836 г. (25 г.)
Литомержице, Австрийска империя
Професия поет, писател
Националност  Чехия
Направление романтизъм
Уебсайт
Карел Хинек Маха в Общомедия

Ка́рел Хи́нек Ма́ха (на чешки: Karel Hynek Mácha) (16 ноември 1810, Прага — 5 ноември 1836, Литомержице), е чешки поет-романтик, писател, основоположник на чешкия романтизъм. Поемата му „Май“, публикувана през 1836 г., е отхвърлена от съвременниците му като несъответстваща  на тогавашните морални норми. Тъй като не е приета от издателите, тя е отпечатана с пари на автора. В днешно време тя се смята за класическо произведение на чешката романтична лирика.

Друга известна негова повест е „Цигани“.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

От 1826 до 1836 г. Маха живее с родителите си в Прага, вляво от костела „Св. Игнац“ (на снимката)

Карел Хинек Маха е роден в петък, 16 ноември 1810 г. в Прага в къща, наричана „При Белия орел“ (на чешки: U Bílého orla) в района Уезд; В края на 19 век домът е разрушен и сега на негово място е построено ново здание (Újezd čp. 401) с паметна плочка, отбелязваща родното място на Маха. Поетът е кръстен в съседния костел „Пресвета Богородица“. Името Игнац (което впоследствие трансформира в чешкото Хинек) получава от кръстника си, Игнац Майер.

Баща на поета е Антонин Маха (17691843 г.), работник в мелница, военнослужещ, а по-късно и собственик на магазин. Майка му, Мария Анна Кирхнерова (17811840 г.) произхожда от род на чешки музиканти. Две години след раждането на Хинек, се ражда и брат му Михал.

Поради финансови проблеми, семейството на Маха не остава дълго в района Уезд. След няколко преселвания, то окончателно се установява в къщата „При гърбицата“ (на чешки: U Hrbků), на Карловия площад. По това време Карел е на шестнадесет години. Тук той живее със семейството си до края на ученето си и заминаването в Литомержице през септември 1836 г. Тук е написана по-голямата част от произведенията му.

Учение[редактиране | редактиране на кода]

Началното си образование Маха получава в енорийското училище към църквата „Св. Петър на Поречие“. Последват занятия в основната школа на пиаристите. От 1824 до 1830-те години учи в пиаристката гимназия в днешния Пржикоп. От есента на 1830 г., посещава Философския факултет на университета в Прага, а между 1832 и 1836 година учи там право.

 Освен чешки превъзходно говори немски, изучава в училище латински. Под влиянието на събитията в Полша (революцията през 1830 г.) и произведенията на полски автори (Адам Мицкевич), започва да  изучава полски.

През 1831-1832 г. посещава лекции на Йозеф Юнгман, който въодушевлява учениците си към литературна работа и оценява трудовете им. За Маха е оценено стихотворението „Свети Иван“.

Литературно творчество[редактиране | редактиране на кода]

Първите си стихотворения Маха пише на немски език (Versuche des Ignac Macha, Hoffnung).

През 1830 г. окончателно преминава на чешки и продължава да пише на този език до края на живота си. През декември 1831 г. в списание Вечерни излияния за първи път излиза  стихотворението му Свети Иван. През януари 1832 г. в същото списание излиза произведението му Abaelard Heloíze, под което Маха за първи път се подписва с настоящото си име.

Стиховете му съдържат сонети и лирикоепични композиции. Стихове се срещат и в неговата проза (например, Маринка, Цигани.

В прозата му основно има исторически теми. Маха се опитва да напише романът в четири части Палач, но частите Вишехрад, Валдек и Карлув така и остават само на чернови. Единствената завършена и по време най-късно развиващата се част на тетралогията за времената на Вацлав IV е Крживоклад (1834 г.).

Най-мащабното му произдведение е романът Цигани, над който Маха работи от октомври до декември 1835 г. Романът не преминава през цензурата и за първи път излиза едва през 1857 г.

От останалите произведения на Маха по-значими  са Път кърконошки, Възвръщане, Сазавският манастир, Валдице, Краят на света или сън (на чешки: Rozbroj světů či Sen).

Маха също така води литературно списание, дневник и пише писма. Именно тези източници дават достоверни сведения за живота на поета.

Личният му дневник от 1835 г., наполовина зашифрован от поета, предизвиква и някои противоречия. Той съдържа детайли за ежедневния му живот и разкрива отношенията му с Елеонора Шомкова, неговата невеста Махи. Отначало дневникът е частично разшифрован от Якуб Арбес през 1884 г., а напълно го разшифрова Карел Янски през 20-те години на 20 век, който го и публикува.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Маха, Карел Гинек“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.