Кармен Лусия Антунес Роша

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кармен Лусия Антунес Роша
Бразилски магистрат

Родена
Кармен Лусия Антунес Роша в Общомедия

Кармен Лусия Антунес Роша (на португалски: Cármen Lúcia Antunes Rocha) е бразилски магистрат – съдия от Върховния федерален съд на Бразилия и негов председател от 10 септември 2016 г.

Кармен Лусия е родена на 19 април 1954 г. в Монте Карлос, щата Минас Жераис, Бразилия. Първоначално учи в щатския колеж "Дон Лусио Антунеш де Суза" в Еспиноза, Минас Жераис, и в колежа "Сакре кьор де Жесус" в Бело Оризонте, Минас Жераис. През 1977 г. придобива професорска степен по право в Католическия университет на Минас Жераис. През 1979 е специализира търговско право във Фондация "Дон Кабрал", а през 1981 придобива магистърска степен по конституционно право във Федералния университет на Минас Жераис. Владее френски, испански и немски език.

Професионалната си кариера Кармен Лусия започва като адвокат, а по-късно е щатски прокурор на Минас Жераис. Заема поста Главен щатски прокурор на Минас Жераис при управлението на губернатора Итамар Франко. Известно време е професор по конституционно право в Католическия университет на Минас Жераис. Член е на Института на бразилските адвокати и е бивш главен редактор на списанието, издавано от същия институт. Автор е на редица изследвания в областта на конституционното право.

През 2006 г. Кармен Лусия става втората жена, номинирана за съдия във Върховния федерален съд на Бразилия, за каквато е назначена от президента Лула да Силва на мястото оттеглилия се Нелсон Жубин. Встъпва в длъжност на 26 юни 2006 г. В периода 2009-2011 г. тя е член на Висшия електорален съд от квотата на Върховния федерален съд.

Мандатът на Кармен Лусия като съдия във Върховния федерален съд изтича през 2023 г., когато тя навършва 75 години – задължителната възраст за пенсиониране на върховните съдии в Бразилия.

Нелсон Жобин Съдия от Върховния федерален съд на Бразилия ( 2006 – ---) ...
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Cármen Lúcia“ в Уикипедия на португалски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.