Кармен Лусия Антунес Роша

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кармен Лусия Антунес Роша
Бразилски магистрат

Родена
19 април 1954 г. (65 г.)
Кармен Лусия Антунес Роша в Общомедия

Кармен Лусия Антунес Роша (на португалски: Cármen Lúcia Antunes Rocha) е бразилски магистрат – съдия от Върховния федерален съд на Бразилия и негов председател от 10 септември 2016 г.

Кармен Лусия е родена на 19 април 1954 г. в Монте Карлос, щата Минас Жераис, Бразилия. Първоначално учи в щатския колеж "Дон Лусио Антунеш де Суза" в Еспиноза, Минас Жераис, и в колежа "Сакре кьор де Жесус" в Бело Оризонте, Минас Жераис. През 1977 г. придобива професорска степен по право в Католическия университет на Минас Жераис. През 1979 е специализира търговско право във Фондация "Дон Кабрал", а през 1981 придобива магистърска степен по конституционно право във Федералния университет на Минас Жераис. Владее френски, испански и немски език.

Професионалната си кариера Кармен Лусия започва като адвокат, а по-късно е щатски прокурор на Минас Жераис. Заема поста Главен щатски прокурор на Минас Жераис при управлението на губернатора Итамар Франко. Известно време е професор по конституционно право в Католическия университет на Минас Жераис. Член е на Института на бразилските адвокати и е бивш главен редактор на списанието, издавано от същия институт. Автор е на редица изследвания в областта на конституционното право.

През 2006 г. Кармен Лусия става втората жена, номинирана за съдия във Върховния федерален съд на Бразилия, за каквато е назначена от президента Лула да Силва на мястото оттеглилия се Нелсон Жубин. Встъпва в длъжност на 26 юни 2006 г. В периода 2009-2011 г. тя е член на Висшия електорален съд от квотата на Върховния федерален съд.

Мандатът на Кармен Лусия като съдия във Върховния федерален съд изтича през 2023 г., когато тя навършва 75 години – задължителната възраст за пенсиониране на върховните съдии в Бразилия.

Нелсон Жобин Съдия от Върховния федерален съд на Бразилия ( 2006 – ---) ...
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Cármen Lúcia“ в Уикипедия на португалски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.