Висш електорален съд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Висш електорален съд
Информация
АбревиатураTSE
Основан24 февруари 1932 г.
Типспециализиран съд, висш съд, конституционен орган
Седалище,Бразилия
Езиципортугалски
Състав7 съдии
Служба2 години
Уебсайтwww.tse.jus.br
Карта
Карта
Местоположение в Бразилия
Висш електорален съд в Общомедия
Бразилия

Тази статия се отнася за:
Държавното устройство на
Бразилия


Висшият електорален съд (на португалски: Tribunal Superior Eleitoral (TSE) е най-висока инстанция на изборното правосъдие в Бразилия. Съставът и компетенциите на съда се определят от Конституцията на Бразилия и от избирателния кодекс на страната.

Висшият електорален съд е създаден на 24 февруари 1932, по време на управлението на президента Житулиу Варгас, и започва работа на 20 май същата година. Целта на създаването на този специализиран съд е прекратяването на изборните измами и манпулации. В Конституцията на Бразилия от 1937 г. съществуването на Електоралния съд е отменено, а произнасянето по въпроси, засягащи изборите в страната, става изключителна компетенция на Федералната държава. Декрет от 1945 г. възстановява Висшият електорален съд. До 1960 г. седалището на съда се намира в Рио де Жанейро. През 1960 г. седалището на Върховния електорален съд се премества в новата столица Бразилия.

Висшият електорален съд се състои от 7 съдии, назначавани за срок от 2 години, както следва:

  • чрез избори при таен вот:
  1. трима съдии от състава на Върховния федерален съд;
  2. двама съдии от състава на Висшия съд
  1. двама съдии измежду шестима адвокати, номинирани от Върховния федерален съд.

Наред с посочените съдии на същия принцип се избират и по равен брой техни заместници от всяка категория.

Председателят и заместник-председателят на Висшия електорален съд се избират измежду представителите на Върховния федерален съд, а Главният електорален инспектор се избира измежду представителите на Висшия съд на Бразилия.

Наред с посочените се избират и по равен брой заместници от всяка категория.

Висшият електорален съд притежава юрисдикция върху всички аспекти на изборния процес в Бразилия и регулира функционирането на политическите партии в страната. Сред по-важните пълномощия на този съд са контролът върху законността на партийните събрания и вътрешнопартийните избори, регистрирането и отнемането на регистрацията на политически партии, регистриране на кандидати и сертифициране на победителите в изборите, контрол и наблюдение върху свободния достъп на кандидатите до телевизионен и радио ефир, състава на избирателните списъци.

Други тела на изборното правосъдие в Бразилия са регионалните електорални съдилища, електоралните съдии и електоралните съвети, свиквани по време на избори. Решенията на Висшия електорален съд не могат да бъдат обжалвани, освен тези от тях, които представляват нарушение на конституцията на страната.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • ((en)) Constituicao_ingles_3ed.pdf [4,55 MB]. Constitution of the Federative Republic of Brazil: constitutional text of October 5, 1988, with the alterations introduced by Constitucional Amendments no. 1/1992 through 64/2010 and by Revision Constitutional Amendments no. 1/1994 through 6/1994 – Brasília: Chamber of Deputies, Documentation and information Center, 2010.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]