Картечен пистолет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Картечен пистолет е късоцевно оръжие, с което може да се стреля на автоматична стрелба. Повечето картечни пистолети имат пълнител с повишен капацитет. Поради специфичното предназначение на картечните пистолети и конструкцията им, обикновено точността на водене на автоматична стрелба не е особено добра. Картечните пистолети водят ефективен огън на разстояния до 200 метра.

Картечният пистолет стреля с пистолетни патрони. Има конструкции картечни пистолети които водят стрелба с боеприпаси от калибрите 7,62 ТТ; 7,63 Маузер; 7,65×17; 9×18 Макаров; 9×19 Парабеллум; 9×21; 9 Щайер; 9,2×18 ПМ; ,45 АКП и други.

Много хора бъркат картечните пистолети (или за на каратко КП)с автоматите. Картечните пистолети са автоматични оръжия, но все пак са пистолети, защото използват пистолетни патрони. Именно боеприпасът определя типа на оръжието. Обикновено работят на принципа "откат на свободния затвор" - същият, който се ползва и при „Макаров“. Трябва да се отбележи, че картечни и автоматични пистолети е едно и също. Автоматични пистолети често наричат обикновените пистолети, които водят само единичен огън и всъщност са полуавтоматични (самозарядни). Легендарните руски автомати от ВСВ "Шпагин" и "Судаев" са всъщност КП. Те работят с патрони за ТТ(7,62×25). Немските "шмайзери" също са картечни пистолети, тъй като използват патрони 9×19. Най - популярните КП са чешкият "Скорпион" (калибър 7,65; 9×17; 9×18 и 9×19), израелският "Узи" (калибър 9×19), американският "Инграм" (9×19 и 45 калибър). "Берета", както и "Хеклер и Кох" също имат такива модели калибър 9×19. Руският "Стечкин" използва патрони за "Макаров" (9×18). В България също е разработен КП наречен "Шипка" (с калибър 9×18 "Макаров" и 9×19 "Лугер"). Поради своите специфични особености за това, че са сравнително компактни, автоматични и скорострелни КП се ползват с популярност в престъпния свят. Заради сравнително ниската си поразяваща способност и далекобойност днес КП не се използват в армиите, но са на въоръжение в полицията и в специалните подразделения.