Качулата чучулига

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Качулата чучулига
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Dipnotetrapodomorpha
клас:Птици (Aves)
разред:Врабчоподобни (Passeriformes)
семейство:Чучулигови (Alaudidae)
род:Качулати чучулиги (Galerida)
вид:Качулата чучулига (G. cristata)
Научно наименование
Linnaeus, 1758 г.
Разпространение
Galerida cristata distribution map.png
Качулата чучулига в Общомедия
[ редактиране ]

Качулатата чучулига (Galerida cristata) е дребна птица от семейство Чучулигови (Alaudidae), разред Врабчоподобни (Passeriformes). Дължината на тялото и е около 17 – 18 cm, размаха на крилете 34 cm и тежи около 45 гр. Характерна за вида е качулката на главата, откъдето носи и името си. Оперението е с фини шарки от тъмно кафяво, светло кафяво, жълто и черно. Общият и вид е сходен с този на женската на домашното врабче. Няма изразен полов диморфизъм. Лети добре с характерен насечен полет. По земята не подскача, а ходи, подобно на другите представители на семейството. Песента и е мелодичен трел.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Този широко разпространен вид се среща в цяла Европа, Африка и Азия. Среща се и в България. Прелетни са единствено популациите от най-северните части на ареала ѝ на обитание. Обитава открити, сухи тревисти местности.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Храната си търси на земята и много рядко каца на клони. Храни се с дребни безгръбначни, насекоми, червеи, семена.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Galerida cristata

Гнезди на земята, подобно на другите чучулиги. Снася 2 – 4 яйца. Те са бели напръскани със сиви, черни и кафяви точки и петънца. Размерите им са 22х17 mm. Мъти 12 – 13 дни. Малките се развиват бързо и след около 10 дни напуска гнездото. Родителите им ги хранят с насекоми. По време на размножителния период мъжкия лети над територията си и издава характерните за вида трели.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

В България е защитен вид. Понякога се отглежда като декоративна и пойна птица, добре понася живота на затворено. Известни са около 40 подвида.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Galerida cristata (Linnaeus, 1758). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 12 април 2021 г. (на английски)

Категория:Фауна на Палеарктика