Качулат елен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Качулат елен
Elaphodus cephalophus michianus Magdeburg zoo 20.10.2012 01.jpg
Elaphodus cephalophus michianus
Schopfhirsch.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Artiodactyla Чифтокопитни
семейство: Cervidae Еленови
род: Elaphodus
вид: cephalophus Качулат елен
Научно наименование
Уикивидове Elaphodus cephalophus
Качулат елен в Общомедия

Качулатият елен (Elaphodus cephalophus) е единствен представител на род Elaphodus – примитивни елени, близкородствени с мунтжаките (Muntiacus). Макар и по-едър от тях със своите 50-70 cm височина, той е сравнително дребен вид елен. Качулат се нарича заради черен кичур козина на тила, който достига до 17 cm дължина. Окраската му е тъмна, с бяло под опашката, на върха на ушите, муцуната, а някои индивиди имат и бяла ивица около очите, която продължава назад към ушите. Мъжките имат малки рогца без разклонения и характерните за примитивните елени къси бивни зъби.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Качулатите елени се срещат в Централен Китай, Североизточна Индия и Мианмар. Обитават труднодостъпни високопланински гори до 4500 m н.в. и затова видът е слабо проучен. Освен това е и доста рядък, но е недостатъчно проучен, за да бъде класифициран в Червения списък на световнозатрашените видове на IUCN[1].

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Качулатите елени са териториални животни. Живеят поединично или на двойки. Когато са разтревожени, лаят също като мунтжаките. Лаят и през размножителния период късно наесен. Преди да побягнат, бялата козина под опашката им настръхва и вирнатата опашка се мята при всеки скок, правейки посоката им на движение трудно проследима.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]