Качулат елен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
качулат елен
Elaphodus cephalophus michianus Magdeburg zoo 20.10.2012 01.jpg
Elaphodus cephalophus michianus
Природозащитен статут
Status iucn3.1 NT bg.svg
Почти застрашен
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Artiodactyla Чифтокопитни
семейство: Cervidae Еленови
род: Elaphodus
вид: cephalophus Качулат елен
Научно наименование
Уикивидове Elaphodus cephalophus
Milne-Edwards, 1872
качулат елен в Общомедия

Качулатият елен (Elaphodus cephalophus) е единствен представител на род Elaphodus - примитивни елени близкородствени с Мунтжаките (Muntiacus). Макар и по-едър от тях със своите 50-70 см. височина той е сравнително дребен вид елен. Качулат се нарича заради черен кичур козина на тила, който достига до 17 см. дължина. Окраската му е тъмна с бяло под опашката, на върха на ушите, муцуната, а някои индивиди имат и бяла ивица около очите която продължава назад към ушите. Мъжките имат малки рогца без разклонения и характерните за примитивните елени къси бивни зъби.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Качулатите елени се срещат в Централен Китай, Североизточна Индия и Мианмар. Обитават труднодостъпни високопланински гори до 4500 м. надморска височина и затова видът е слабо проучен. Освен това е и доста рядък, но е недостатъчно проучен за да бъде класифициран в Червения списък на световнозатрашените видове на IUCN[1].

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Качулатите елени са териториални животни. Живеят поединично или на двойки. Когато са разтревожени лаят, също като мунтжаките. Лаят и през размножителния период късно наесен. Преди да побягнат бялата козина под опашката им настръхва и вирнатата опашка се мята при всеки скок правейки посокта им на движение трудно проследима.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Elaphodus cephalophus (IUCN Red List of Threatened Species, 2007)