Кейко Мацуи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кейко Мацуи
松居慶子
японска пианистка
Във Вашингтон, 2009 г.
Във Вашингтон, 2009 г.

Родена
26 юли 1961 г. (62 г.)

Националност Япония
Работилакомпозитор, пианист
Музикална кариера
Стилсмут джаз, ню ейдж
Инструментипиано
Активност1980–
ЛейбълMCA, White Cat, Countdown, Narada, Shanachie
Семейство

Уебсайтwww.keikomatsui.com
Кейко Мацуи в Общомедия

Кейко Мацуи (на японски: 松居慶子), родена под името Кейко Дой, е японска клавирна майсторка и композиторка, съсредоточена в областите на смуут джаза, джаз фюжъна и ню ейдж музиката.

Кариерата ѝ протича в продължение на 4 десетилетия, из които тя прави 20 пълни самостоятелни записа.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Токио, Япония, но пребивава в Лос Анджелис, САЩ. Нарича класическата музика непроменливо вдъхновение в звученето си[1].

Когато навършва 5 години, майка ѝ я завежда на уроци по пиано. Тези занимания, макар отначало посветени на класическото пиано, продължават и през ученическите години на Кейко. В края на гимназиалното си обучение у нея се заражда интерес към джаза, и тя започва да пише своя собствена музика в този период[1]. Образци за нея са творци от ранга на Стиви Уондър, Сергей Рахманинов[1], Морис Жар, и Чък Кърия[1].

Записва детска култура в Японския университет за жени, но продължава с изучаването на музиката в музикалната фондация Ямаха. Дой е ученик за пример в Музикалната образователна система Ямаха[1] и на 17 години подписва договор за музикални записи с нея. Включва се в японската джаз фюжън група „Космос“, издала 7 албума.

В края на юношеството Дой отива в Америка, за да запише свой албум, и там се среща с Казу Мацуи, който е продуцент на проекта. През 1987 г. Мацуи записва първия си пълен самостоятелен запис, наречен A Drop of Water ('Капка вода'). Заглавието на албума идва от песен на Карл Андерсън, с която се почитат загиналите от инцидента на космическата совалка „Чалънджър“ през предишната година. Успехът на Мацуи води до звукозаписна сделка с „ЕмСиЕй Рекърдс“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д Jun SatoКейко Мацуи. Smooth-Jazz.de. Проверен на 13 октомври 2015 г.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Keiko Matsui в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​