Кенет Греъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кенет Греъм
Kenneth Grahame
британски писател, новелист

Роден
Починал
6 юли 1932 г. (73 г.)
Литература
Период1893 – 1932

Уебсайт
Кенет Греъм в Общомедия

Кенет Греъм (на английски: Kenneth Grahame) (8 март 1859 – 6 юли 1932) е британски писател. Той е известен с произведението си от 1908 г. The wind in the willows (преведено и публикувано на български като Шумът на върбите) – един от шедьоврите на детската литература.

Кенет Греъм става популярен след като Алън Милн през 1929 г. прави първата драматизация на Шумът на върбите, която носи името на един от героите ѝ – „Жабокът от замъка Жабокрек“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Кенет Греъм е роден на 8 март 1859 г. в Единбург, Шотландия. Майка му умира, докато той е още малък, а баща му става алкохолик. Малкият Кенет се премества да живее с по-малката си сестра при баба си край брега на река Темза, в градчета Кукъм, графство Бъркшайър. Той е изключително добър ученик в училището Сейнт Едуард в Оксфорд. Греъм желае да продължи обучението си в Оксфордския университет, но поради липса на средства настойникът му не се съгласява. През 1879 г. започва работа в Английската банка. Постепенно се изкачва в йерархията и достига до поста секретар на банката. През 1908 г. преждевременно се пенсионира поради болест.[1]

През 1899 г. Греъм се жени за Елспет Томсън. Бракът им не е щастлив. Имат едно-единствено дете, момче на име Алистър. То е родено сляпо с едното око и през краткия си живот има многобройни здравословни проблеми. Става студент в Оксфорд. Алистър се самоубива на една железопътна линия на 7 май 1920 г., два дни преди да навърши 20 години.[2] От уважение към Кенет Греъм, смъртта на сина му е оповестена на времето като нещастен случай.

Източници[редактиране | редактиране на кода]