Кено

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Кено е хазартна игра с числа, тип бинго или лотария, която е много популярна в съвременните казина. Играе се в игрална зала. Тя е подобна на бингото, лотото, тотото и лотарията. В България не е толкова популярна, отколкото в Англия, САЩ, Канада и Австралия. Числата в кеното са 80, като са записани на топки, намиращи се в затворена стъклена сфера.[1] Победител е този, който познае печелившите числа. В интернет пространството играта е много разпространена.

История[редактиране | редактиране на кода]

Кено е древна игра. Предполага се, че се е зародила в Китай. За нея говорят старинни китайски свитъци от 200 г. пр.н.е. Според легендата Ченг Лин от династията Ханшуй в течение на няколко години води изтощителни войни. Но неговите поданици с течение на времето не желаят да подкрепят и субсидират повече войната. Затова монархът измисля игра с помощта на която по друг начин да вземе парите на поданиците си. Играта се нарича кено, има огромен успех и се разпространява много бързо по цял Китай. Според легендата приходът е толкова голям, че със средства от нея е построена Великата китайска стена.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Игра кено
  2. Информация за кеното. // Архивиран от оригинала на 2011-09-17. Посетен на 2011-06-07. Архив на оригинала от 2011-09-17 в Wayback Machine.