Лотария

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Лотарията е форма на игра, при която печалбите се обявяват и разпределят публично чрез жребий по предварително обявена схема, а получаването им зависи от познаването на определена цифра, комбинация от цифри, знак, фигура и други или от изтеглянето на печеливш предварително закупен фиш, талон или билет.[1]

Целта на участниците в лотарийните игри е паричната печалба.[2] Най-желана е максималната печалба, наречена джакпот[3]. За да увеличат шансовете си за печалба, играчите участват в синдикат. Така те играят групово, закупувайки много билети, като участват с малки суми. Колкото повече билети са закупени от групата (синдиката), толкова техните шансове за печалба са по-големи. Разпределянето на печалбата в групата е пропорционално на вложените от всеки играч пари.

С цел увеличаване на шансовете за печалба при лотарийните игри могат да се прилагат различни стратегии.

Първата група статегии са насочени към намаляване на финансовия риск, който играчите поемат. Един от начините е играта в синдикат. Това позволява закупуване на много повече билети (повече шансове за печалба), отколкото всеки отделен играч може да си позволи финансово. Друг начин за намаляване на финансовия риск за участие в същата лотария е закупуването на по-евтини билети.

Друг тип стратегия се основава на определяне на оптималните шансове за печалба при различните лотарийни игри. При нея се подбират лотарии с най-добър баланс между шансовете за печалба и размера на джакпота. Тази стратегия става приложима с навлизането на Интернет в нашето ежедневие и възможността да се участва в лотарийни игри от цял свят.

Комбинация от същестуващите стратегии позволява определянето на най-изгодните (в дадения момент) за играча игри. Това става чрез пресмятането на Wise Lotto Index (WLI – мъдър лото индекс) за всички лотарии. Чрез сортирането им по този индекс, могат да се узнаят лотариите с оптимален шанс[4] за спечелване на джакпота им при минимални инвестиции от страна на играча.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]