Киберкултура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
ASCII е вид компютърно изкуство, част от киберкултурата. Котките са любими животни за киберкултурата.

Киберкултура, а също и като онлайн култура, е култура, която е възникнала и възниква от компютърните мрежи, Интернет, програмите за забавление и бизнеса. Това е също така изучаването на различни социални феномени, асоциирани с Интернет и други форми на мрежова комуникация, като онлайн общности, онлайн игри в сървър, социални медии и мрежи, чатове и есемеси,[1] и включва тематики като идентичност, неприкосновеност на лични данни и лична комуникация или мрежова формация.

Киберкултурата се проявява през различните форми за комуникация в Интернет и мрежите, като различни дейности и места (сайтове), употребата на метафори и специфичен език (напр. лийт), както и ползването на различни софтуерни приложения.

Някои от основните теми свързани с онлайн комуникацията и културата са:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Manovich, Lev. „New Media From Borges to HTML.“ The New Media Reader. Ed. Noah Wardrip-Fruin & Nick Montfort. Cambridge, Massachusetts, 2003. 13-25.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Cyberculture“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.