Килватерна колона

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Две паралелни килватерни колони от фрегати
Две паралелни килватерни колони от фрегати

Килватерна колона (строй килватер) е строй на кораби, при който те плават на зададено меджу тях разстояние (дистанция) в килватерната струя, един зад друг, по друг начин казано, в килватера един на друг.

В епохата на ветроходния флот е основен боен ред на съединенията кораби (дивизиони, ескадри, флотове) и се нарича линия на баталията (анфилада от кораби), а тактиката на действие в подобен вид морски бой – линейна тактика.

Килватерната колона е най-простият за поддържане строй, тъй като след изравняването на скоростите за рулевия на всеки следващ кораб (мателот) е достатъчно да насочва носа на своя кораб към кърмата на предния (водещ) кораб. Често се използва при плаване в теснини, по фарватера, при форсиране на минни полета. Но благодарение на простотата е за предпочитане за съвместно плаване при всякакви условия, когато е възможно.

В килватерна колона (или няколко паралелни колони) обикновено се построяват транспортите, плаващи в състава на конвоите. По време на световните войни килватерната колона се смята за основен строй на линейните кораби, но на практика се използва само в няколко сражения. Често крайцерите също водят бой в килватерна колона, макар изначално да не са строени за това.

Същото се отнася и за линейните крайцери.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Кильватерная колонна Толковый Военно-морской Словарь, 2010
  • Боевой строй кораблей//Военная энциклопедия. – СПб.: Т-во И.Д. Сытина. Под ред. В.Ф. Новицкого и др. 1911 – 1915.
  • Анфилада // Военно-морской словарь / Гл. ред. В. Н. Чернавин. – Москва: Военное издательство, 1989. – С. 25. – 511 с. – 100 000 экз. – ISBN 5-203-00174-X.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Кильватерная колонна“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​