Кингпин

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Кингпин (на английски: Kingpin) (Уилсън Фиск) е измислен злодей на Марвел Комикс. Кингпин е един от най-страшните и престъпни лордове в Марвел Вселената. IGN го поставя на 10 място в списъка на Топ 100 злодеи.

История[редактиране | редактиране на кода]

Създаване[редактиране | редактиране на кода]

Първата поява на персонажа е в „The Amazing Spider-man“ #50 през юли 1967 година. Създаден е от писателя Стан Лий и художника Джон Ромита Старши.[1] Той е един от враговете на Спайдърмен, но е най-големият враг на Деърдевил.

Фиктивна биография на героя[редактиране | редактиране на кода]

Уилсън Фиск е имал трудно детство. Дразнен и обиждан от съучениците си заради наднорменото си тегло, Фиск започва да тренира себе си в психологична битка. Той използва новото си тегло за да създаде банда с биячите, която по-късно става мафиотска дружина. Фиск става бодигард и дясната ръка на мафиотския бос Дон Риголето.

По-късно той убива престъпния бос и поема контрол над дружината му, като по този начин става един от известните престъпници на Ню Йорк. Има съпруга Ванеса и син Ричард.

Появите му в телевизията[редактиране | редактиране на кода]


През 2021 година взима участие в сериала на Марвел Студиос „Ястребово око“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Manning, Matthew K. 1960s // Spider-Man Chronicle Celebrating 50 Years of Web-Slinging. Dorling Kindersley, 2012. ISBN 978-0756692360. с. 40.
  2. www.imdb.com