Спайдър-Мен: Анимационният сериал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Спайдър-Мен: Анимационният сериал
Spider-Man: The Animated Series
ЖанрСупергеройски
Екшън/Приключение
Научна фантастика
ФорматАнимация
Създател(и)Стан Лий
Стив Дитко
(персонажи)
АктьориВижте Актьорски състав по-долу
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Сезони5
Епизоди65 (списък с епизоди)
Продукция
Продуцент(и)Джон Семпър
Времетраенеоколо 22 минути
Разпространение
ТВ каналFox
Излъчване19 ноември 1994 г. – 31 януари 1998 г.
Външни препратки
Страница в IMDb

„Спайдър-Мен: Анимационният сериал“ (на английски: Spider-Man: The Animated Series) е американски анимационен сериал с участието на един от най-известните супергерои на Марвел КомиксСпайдър-Мен. Излъчването му трае пет сезона, започвайки от 19 ноември 1994 г. и завършвайки на 31 януари 1998 г.

Епизоди[редактиране | редактиране на кода]

Вижте: Списък с епизоди на Спайдър-Мен: Анимационният сериал

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Главен състав[редактиране | редактиране на кода]

„Спайдър-Мен: Анимационният сериал“ в България[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално първият сезон върви по Нова телевизия в края на 90-те години на миналия век, а малко по-късно и по Евроком. В дублажа участват Нели Топалова, Иван Танев, Цветан Ватев, Петър Евангелатов, Даниел Цочев и още една актриса. Заглавието е преведено като „Човекът паяк“.

През 2000 г. започва излъчване по bTV с нов дублаж, всяка събота и неделя от 18:30 време на детската програма Fox Kids. По-късно през 2001 г. разписанието му е всеки делничен ден от 15:30, а след време повторенията са пускани рано сутринта в събота и неделя. Ролите се озвучават от артистите Ани Василева, Цветан Ватев, Борис Чернев и Светозар Кокаланов. Заглавието е преведено като „Спайдър-Мен, човекът паяк“.

На 4 декември 2008 г. започва повторно излъчване по Диема Фемили, всеки делничен ден от 13:00 по два епизода и с повторение от 10:05 в събота, също по два на тези от четвъртък и петък. От 22 декември се излъчва по един епизод. От 5 януари 2009 г. се излъчва от 06:50, а по-късно от 07:15, като повторенията в събота са прекратени. Всички 65 епизода са излъчени, като последният е на 16 февруари. На 17 февруари е повторен пети епизод на втори сезон. На 10 ноември започва повторно излъчване, всеки делничен ден от 07:30 и завършва на 8 февруари 2010 г. Това е трети дублаж за сериала, като Светозар Кокаланов и Цветан Ватев се връщат, а Ани Василева и Борис Чернев са заместени съответно от Вилма Карталска и Александър Митрев. Заглавието е преведено просто „Спайдър-Мен“.

През януари 2009 г. започва излъчване по Jetix, като не всички епизоди са дублирани и излъчването е прекратено със старта на Disney Channel. Дублажът е на студио Медиа Линк, а единствено Светозар Кокаланов и Цветан Ватев се връщат, а Ани Василева и Борис Чернев са заместени съответно от Ася Братанова и Цанко Тасев, като в по-късните епизоди Братанова е заместена от Виктория Буреш. Заглавието също е преведено просто „Спайдър-Мен“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]