Jetix

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Fox Kids)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Jetix
Джетикс
Стартиране 14 февруари 2004 г.
Закриване 10 август 2010 г.
Притежател Уолт Дисни Къмпани
Страна Flag of the United States.svg САЩ
Предишни имена Fox Kids (1999 – 2005 г.)
Свързани канали Disney XD
Disney Channel
Разпространение
Аналогово Red XN
Цифрово Red XN
Сателит Red XN
Кабел Red XN
IPTV Red XN
Web Red XN
Хронология
Fleche-defaut-gauche-bord.svg
Fox Kids
Fleche-defaut-droite-bord.svg
Дисни Ченъл
Jetix в Общомедия

Jetix е бивш детски телевизионен канал. Той е собственост на компанията Уолт Дисни, която се излъчваше по целия свят, като блок по Toon Disney, или като канал. В България се излъчваше версията за Румъния и Русия, която се излъчваше на 4 езика в Русия, Румъния и България. От 1999 година до 2002 година този канал се излъчваше с името Fox Kids, но през 2000 компанията Уолт Дисни купува Fox Kids и от края на 2004 година името на канала е Jetix. На 19 септември 2009 каналът отново се ребандира в Disney Channel.

Jetix се излъчва по кабелни и сателитни оператори в Централна и Източна Европа, като освен в горепосочените държави каналът се разпространява на английски език още в Молдова, Сърбия, Хърватска, Украйна, Литва, Латвия, Естония, Беларус, Северна Македония, Грузия, Казахстан и др.

Програмно съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Програмата Jetix се състои от детски и младежки предавания, предимно анимационни. Част от програмата е съставена от предавания на Saban International, които до 2001 година са собственици на Fox Kids. Днес програмата има продължителност 24 часа. Всяка вечер от 21:15 до 01:00 се излъчва и Jetix Max. Той излъчва сериали и анимации за децата от 12 до 16 годишна възраст, като част от програмата му съдържа Наруто, Кралят на шаманите, Н2О и др.

Най-великите звезди на Дисни[редактиране | редактиране на кода]

На 11 август 2008 година започна излъчване в Румъния на Дисни блок наречен „Най-великите звезди на Дисни“ (Disney's Greatest Stars), който предложи няколко нови сериала в програмата на Jetix, някои сред които са „Ким Суперплюс“, „Финиъс и Фърб“, „Американски дракон: Джейк Лонг“, „Хана Монтана“, „Училищен мюзикъл“ и др. На 20 октомври 2008 година Дисни блокът започва да бъде озвучен на български език и филмите „Американски дракон: Джейк Лонг“, „Ким Суперплюс“, „Училищен мюзикъл 2“, „Джонас Брадърс: Изживей мечтата“, „Джонас Брадърс: На живо в Лондон“, „Кемп Рок“, „Училищен мюзикъл“, „Хана Монтана: На живо от Лондон“ и „Майли Сайръз: На живо от Берлин“ за първи път са излъчени на български. Каналът обхващаше Русия, Централна и Източна Европа, но поради отказ от страна на руския СЕМ, блокът не се излъчваше в Русия, като на негово място стартираше временно излъчване на няколко аннимационни сериала.

Jetix в България[редактиране | редактиране на кода]

От 1998 година се излъчва и вариантът на Fox Kids/Jetix за Румъния и Русия, който от същото време е достъпен и в България. До 2007 година каналът се препредава от различни кабелни и сателитни оператори обикновено на английски или руски език, но от 1 октомври 2007 година започва излъчването на български звуков канал, като на 13 юни 2009 година всичко по канала без Хана Монтана, което се излъчва и по БНТ 1 и рекламите стават на български. На 26 май 2009 г. Disney обявява, че има намерението да преобразува Jetix България в Disney Channel България до края на годината.[1] Преговорите текат сравнително бързо. На 2 август 2009 се завърта за първи път реклама, която обявява и официалната дата, когато ще се извърши преобразуването – 19 септември 2009 и с тази стъпка всички страни (с временно изключение на Русия) вече имат възможността да гледат най-популярният канал Disney Channel.

Филмите и сериалите по Fox Kids[редактиране | редактиране на кода]

Озвучените на български език заглавия са отбелязани със звездичка (*)

  • Необикновени буболечки *
  • Малката русалка *
  • Денис Белята *
  • Спайдърмен *
  • Дино ездачи *
  • Тайните файлове на кучетата-шпиони *

Филмите и сериалите по Jetix[редактиране | редактиране на кода]

Озвучените на български език заглавия са отбелязани със звездичка (*)

ТВ програма[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]